CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

سازمان های مردم نهاد محیط زیستی و شیوههای جلب مشارکت اعضا (مطالعه سازمان های مردم نهاد محیطزیستی تهران با رهیافت نظریه بنیادی)

عنوان مقاله: سازمان های مردم نهاد محیط زیستی و شیوههای جلب مشارکت اعضا (مطالعه سازمان های مردم نهاد محیطزیستی تهران با رهیافت نظریه بنیادی)
شناسه ملی مقاله: JR_JASUI-32-2_005
منتشر شده در در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

پروانه شاطری - دانشجوی دکتری جامعه شناسی، گروه علوم اجتماعی – جامعه شناسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی و اجتماعی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
صادق صالحی - دانشیار، گروه علوم اجتماعی، دانشکده علوم انسانی و اجتماعی، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران
رضا علی محسنی - دانشیار، گروه علوم اجتماعی، دانشکده علوم اجتماعی، واحد تهران مرکز، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
منصور شریفی - استادیار گروه علوم اجتماعی، دانشکده علوم انسانی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران.

خلاصه مقاله:
هدف این پژوهش، تحلیل راهبردهای سازمان های مردم نهاد محیط زیستی در برنامه های سازگاری با تغییرات آب وهوا و انرژی است. رویکرد این پژوهش تفسیرگرایی است و با استفاده از نظریه زمینه ای انجام شده است. مشارکت کنندگان با استفاده از نمونه گیری هدفمند و در قالب نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند که بر این اساس، تعداد ۱۶ نفر از اعضای سازمان های غیردولتی محیط زیستی شهر تهران در سال ۱۳۹۸ برگزیده شدند. داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری و با استفاده از مراحل کدگذاری باز، محوری و انتخابی تجزیه و تحلیل شدند. مفاهیم حاصل از کدگذاری، درخرده مقوله ها و مقوله ها قرار گرفتند و الگوی پارادایمی استخراج شده در چهار بخش شامل شرایط علی، شرایط مداخله گر، راهبرد ها و پیامدهاست که پیرامون پدیده مرکزی شکل گرفت. تحلیل داده ها نشان دادند شرایط علی اثرگذار بر شیو های جلب مشارکت سازمان های مردم نهاد و آنچه موجب پیدایش پدیده اقناع و راهبرد های مربوط به آن می شود، عبارت اند از: احساس مسئولیت نسبت به محیط زیست، توان علمی و اجرایی اعضای سمن ها، خودکارآمدی و اعتقاد به تاثیر اقدام فردی (اثربخشی). همچنین شرایط مداخله گر موثر بر پدیده اقناع شامل ضعف جامعه در زمینه آگاهی (نسبت به وظایف فردی، دانش محیط زیستی و وضع موجود)، نبودن بسترهای مناسب در جامعه ازجمله ضعف در تعاملات گروهی، به کار نگرفتن زیرساخت های مناسب در ساختمان ها و محدودیت قوانین، ضعف مدیریتی و تخریب محیط زیست است. علاوه بر این، نتایج پژوهش نشان دادند راهبردهای در پیش گرفته شده به وسیله سازمان های مردم نهاد عبارت اند از: آموزش و ارتقای دانش محیط زیستی در دو سطح درون سازمانی و برون سازمانی، به روزآوری دانش محلی، بیم و امید (نوید آینده بهتر و بیم از مخاطرات احتمالی)، تغییر پایدار محلی (توانمندسازی، مشاغل جایگزین، تشکیل سازمان محلی)، انتفاع و ایجاد اجماع بین سیاستگذاران و بازیگران فعال انرژی برای مشرعیت بخشی در سطح دولت، صنعت و دانشگاه. پیامدهای در پیش گرفتن این راهبرد ها نیز عبارت اند از: ارتقای سطح آگاهی، مسئولیت پذیری، توانمندی و استقلال جوامع محلی، کسب درآمد و رونق اکوتوریسم. به طور کلی، نتایج نشان دادند شیوه اصلی اعضای سمن های محیط زیستی برای جلب مشارکت گروه های هدف، شیوه اقناع بوده است. اعضای سمن ها برای تحقق این مهم، تلاش خود را بر آموزش و انتفاع گروه های مختلف متمرکز کرده اند. نتایج این مطالعه می توانند به سایر سمن های محیط زیستی و سازمان های دولتی برای استفاده از ظرفیت های مختلف سمن های محیط زیستی کمک کنند.

کلمات کلیدی:
تغییرات آب وهوایی, انرژی, سازمان های غیردولتی, محیط زیست, مشارکت اجتماعی, نظریه زمینه ای

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1291325/