تحلیل مولفه های ژئوپلیتیکی تاثیرگذار بر همگرایی شیعیان در منطقه خاورمیانه

Publish Year: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 205

This Paper With 24 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_PSIW-7-4_004

تاریخ نمایه سازی: 24 مهر 1400

Abstract:

هدف: هدف از انجام این تحقیق تبیین این مسئله است که چگونه موقعیت جغرافیایی و وضعیت اقتصادی شیعیان می تواند بر همگرایی آنان در منطقه خاورمیانه تاثیرگذار باشد. به این ترتیب بر تحلیل مولفه های تاثیرگذار بر همگرایی شیعیان در منطقه خاورمیانه متمرکز است.روش: این پژوهش از نوع مطالعات توصیفی، تحلیلی است و داده ها و اطلاعات مورد نیاز به روش کتابخانه ای و بررسی های میدانی گرداوری شده است.یافته ها: یافته های میدانی پژوهش حاکی از آن است که مولفه هایی نظیر عزم مشترک نیروی های شیعی برای مقابله با جریان های تکفیری و سلفی، تبلیغات فرهنگی کارآمد، برجسته سازی اشتراکات فرق شیعه، وجود ذخایر انرژی (نفت و گاز) در کشورهای منطقه، شکل گیری اتحادیه های اقتصادی، پشتوانه فرهنگی و تمدنی غنی، برخورداری از قلمرو سرزمینی مطلوب، پیروزی انقلاب اسلامی و استقرار حکومت شیعی در ایران، آیین ها و مناسک مذهبی مانند مجالس عزاداری و راهپیمایی اربعین، ارتقای جایگاه شیعیان در ساختار حکومت های منطقه و تاکید بر اشتراکات مذهبی وحدت آفرین از مهم ترین عوامل همگرایی شیعیان در منطقه خاورمیانه است.نتیجه گیری: نتایج تحقیق حاکی از آن است که از یک طرفبیشتر شیعیان در منطقه خاورمیانه زندگی می کنند و ویژگی جمعیتی و جغرافیایی منحصربه فردی دارند. از طرفی دیگر مولفه های وحدت آفرین متعددی در اختیار دارند؛ بنابراین، می توانند به همگرایی دست یافته و موقعیت ژئوپلیتیک خود را در منطقه و جهان ارتقا دهند.

Authors

هادی علیپور

دانشجوی دکتری جغرافیای سیاسی، گروه جغرافیا، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران.

عباس احمدی

استادیار جغرافیای سیاسی، گروه جغرافیا، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

ریباز قربانی نژاد

استادیار جغرافیای سیاسی، گروه جغرافیا ، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران.