ارزیابی مقاومت لاینهای دابل هاپلوئید گندم نان نسبت به زنگ زرد در گرگان

Publish Year: 1389
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 1,050

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

AGRIDEA05_671

تاریخ نمایه سازی: 6 دی 1390

Abstract:

گندم مهمترین محصول کشاورزی ایران بوده و هر ساله در اثر ابتلاء به بیماریهای مختلف به ویژه بیماریهای قارچی متحمل خسارت زیادی می شود. بیماری زنگ زرد مهمترین بیماری گندم در ایران است که در اغلب مناطق کشور وجود داشته و بویژه در سالهای اپیدمی خسارت سنگین به این محصول وارد می کند. کشت ارقام مقاوم به بیماری زنگ زرد مطمئن ترین و اصولی ترین روش کنترل این بیماری می باشد. به همین منظور 143 لاین دابل هاپلوئید گندم که با اهداف مشخص تولید گردیده بودند در سال زراعی 84 - 83 در زیر سیستم مه پاش( Mist ) مورد ارزیابی قرار گرفتند. به منظور ارزیابی لاینهای دابل هاپلوئید به بیماری زنگ زرد در مرحله گیاه کامل در شرایط مزرعه ای نسبت به ایجاد آلودگی مصنوعی در چند نوبت اقدام شد. برای تامین رطوبت مورد نیاز جهت ایجاد شرایط مطلوب رشد و نمو عامل بیماری از سیستم مه پاش Mist در مزرعه استفاده گردید. یادداشت برداری از بیماری در مرحله ظهور برگ پرچم و حتی الامکان پس از رسیدن میزان بیماری رقم حساس (بولانی) به حد نهایی از طریق تعین درصد پوشش آلوده سطح برگ ( 100 - 0 ) بر اساس روش اصلاح شده کاب (The modified Cobb Scale) (Peterson et al.,1948) انجام گردید. همچنین از واکنش گیاه به آلودگی (تیپ آلودگی) بر اساس روش رولفز و همکاران Roelfs et al., 1992 یادداشت برداری به عمل آمد. با توجه به شرایط مطلوب آب و هوایی در اواخر اسفند و اوایل بهار بیماری زنگ زرد به خوبی مستقر شد و گسترش یافت. بر اساس نتایج حاصل از این بررسی تعداد 8 لاین مقاوم، 28 لاین نیمه مقاوم، 15 لاین نیمه حساس و 7 لاین حساس بودند. همچنین 85 لاین نیز بدون آلودگی بودند.

Authors

حبیب اله سوقی

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گلستان

مهدی کلاته عربی

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گلستان

فرشاد بختیار

موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • - نظری، ک، ملوک، ع، و نعیمی، م. 1374. بررسی ...
  • دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان (اصفهان)، دانشکده کشاورزی 27-28 بهمن ...
  • Peterson, R.F., A.B.Campbell and A.E. Hannah. 1948. A diagrammatic scale ...
  • Roelfs., A.P., R.P. Singh and E.E. Saari. 1992. Rust Disease ...
  • Zenkteler. m, W. Nitzsche. (1984) Wide hybridization experiment in cereal. ...
  • نمایش کامل مراجع