تنوع آللی ژن های زیرواحدهای گلوتنین با وزن مولکولی پایین در گندم های پاییزه بومی ایران

Publish Year: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 201

This Paper With 13 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_CRGU-6-1_006

تاریخ نمایه سازی: 3 آبان 1400

Abstract:

در این مطالعه، تنوع آللی ژن های زیرواحدهای گلوتنین با وزن مولکولی پایین در ۱۹۳ گندم بومی پاییزه ایرانی و رقم Thatcher با استفاده از آغازگرهای اختصاصی بررسی شد. بر اساس جفت آغازگر Glu۳A.۲، هشت قطعه با اندازه ۳۵۸-۳۱۵ جفت باز تکثیر شد، به طوری که آلل ۳۴۲ جفت بازی با ۲/۳۷ درصد بیشترین و آلل ۳۱۵ جفت بازی با ۶/۰ درصد کمترین فراوانی را به خود اختصاص دادند. جفت آغازگر Glu۳A.۳ نیز پنج قطعه در محدوده ۷۵۴-۶۳۸ جفت باز تکثیر کرد که در بین آنها، آلل­های ۷۰۰ و ۷۴۲ جفت بازی به ترتیب با ۱/۹۲ درصد و ۶/۰ درصد بیشترین و کمترین فراوانی را داشتند. دو قطعه به طول ۴۴۰ و ۴۲۱ جفت باز به ترتیب با فراوانی ۶/۷۴ و ۴/۲۵ درصد با استفاده از جفت آغازگر Glu۳B.۲ تکثیر شد. جفت آغازگر Glu۳D.۲ سه قطعه با اندازه ۵۷۱، ۵۵۸ و ۳۸۲ جفت باز به ترتیب با فراوانی ۷/۱، ۱/۸۸ و ۲/۱۰ درصد تکثیر کرد. شش آلل تکثیر شده توسط جفت آغازگر Glu۳D.۳ نیز دارای اندازه­ای در محدوده ۵۸۹ تا ۶۱۱ جفت باز و فراوانی بین ۹/۲۷-۲/۱ درصد بودند. با استفاده از جفت آغازگر Glu۳D.۴، فقط یک قطعه با اندازه ۷۰۰ جفت باز تکثیر شد. متوسط محتوای اطلاعات چندشکلی (PIC) برای تمامی آغازگرهای مطالعه شده، ۲۴/۰ به­دست آمد که در بین آنها، آغازگرهای Glu۳A.۲ و Glu۳D.۳ با میزان ۷۵/۰ بیشترین و آغازگر Glu۳A.۳ با میزان ۱۵/۰ کمترین محتوای اطلاعات چندشکلی را نشان دادند. تنوع ژنی یا هتروزیگوسیتی مورد انتظار نیز از ۱۵/۰ تا ۷۸/۰ با میانگین ۲۶/۰ متغیر بود. تجزیه خوشه­ای با استفاده از الگوریتم Neighbor-Joining ارقام گندم پاییزه را به دو گروه تفکیک کرد. تجزیه واریانس مولکولی با تفکیک ارقام مورد مطالعه بر اساس شرایط اقلیمی به پنج منطقه شامل سرد، کوهستانی، معتدل، گرم و خشک، نشان دهنده سهم بیشتر واریانس درون گروهی (۹۴ درصد) در مقایسه با واریانس بین گروهی (۶ درصد) در تبیین واریانس مولکولی کل بود. نتایج این تحقیق نشان داد که توده های بومی گندم ایران ذخایر ژنتیکی متنوع و ارزشمندی از نظر ژن های کنترل کننده صفات مرتبط با کیفیت نانوایی هستند.

Authors

فاطمه شریعت

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه به نژادی و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

سید ابوالقاسم محمدی

استاد، گروه به نژادی و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز، تبریز، ایران; قطب علمی اصلاح مولکولی غلات، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

مجید نوروزی

استادیار، گروه به نژادی و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

مصطفی ولی زاده

استاد، گروه به نژادی و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Amini, M., Ahmadi, J., Naghavi, M. and Hosseini, R. ۲۰۱۲. ...
  • pp: ۱-۵. (In Persian).Arzani, A. ۲۰۰۱. Breeding field crops. Esfahan ...
  • نمایش کامل مراجع