ارزیابی تنوع برخی از خصوصیات مورفولوژیکی و فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس جمعیت های خودرو گیاه دارویی ،Heracleum persicum Desf. ex Fischerدر شمال غرب ایران
Publish Year: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 180
This Paper With 17 Page And PDF Format Ready To Download
- Certificate
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ECOPH-6-2_004
تاریخ نمایه سازی: 3 آبان 1400
Abstract:
گیاه دارویی گلپر (Heracleum persicum)متعلق به تیره چتریان میباشدکه در طب سنتی به عنوان ادویه و طعم دهنده غذا، تهیه ترشی و همچنین ضد کرم، ضدنفخ، اشتها آور، مدر و مسکن استفاده میشود.به منظور اصلاح و اهلیسازی این گیاه تنوع مورفولوژیکی هشت جمعیت از مناطق مختلف ایران (اهر، کلیبر، مارمیشو، سیلوانا، گردنه حیران، اسالم، آینالو، مشکینشهر) مورد مطالعه و ارزیابی قرار گرفت.در تنوع مورفولوژیک ۱۶ صفت برای طبقهبندی جمعیتها بر اساس تجزیه خوشهای و تجزیه به مولفههای اصلی (PCA) ارزیابی شد. شاخصهای فیتوشیمیایی شامل درصد اسانس و فعالیت آنتیاکسیدانی (روشهای DPPH و FRAP) نیز در جمعیتها ارزیابی شد. بدین منظور بذرهای کاملا رسیده گیاه در مرداد ماه ۱۳۹۴ از رویشگاههای طبیعی آن جمعآوری گردید و اسانس به روش تقطیر با آب (دستگاه کلونجر) استخراج شد. نتایج تجزیه خوشهای، هشت جمعیت را در سه گروه اصلی قرار داد. نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین درصد اسانس به ترتیب متعلق به رویشگاه آینالو و مشکین شهر (۸/۵ درصد) و سیلوانا (۳ درصد) بود. همچنین بیشترین و کمترین فعالیت آنتیاکسیدانی به روش DPPH و FRAP به ترتیب متعلق به ژنوتیپ مشکینشهر وگردنه حیران با میزان ۰۹/۶۷ درصد و ۹۸/۵۸(میکرومول آهن بر گرم وزن خشک) و آینالو و اسالم با میزان ۳۰/۴۷ درصد و ۵۲/۱۵ (میکرومول آهن بر گرم وزن خشک) بودند. با توجه به اینکه جمعیت مشکینشهر دارای بیشترین تعداد چتر ، درصد اسانس و عملکرد آنتی اکسیدانی بود، به عنوان ژنوتیپ برتر جهت انجام پروژههای اولیه اصلاحی و اهلی سازی و همچنین منبع با ارزش دارویی برای بازارهای محلی معرفی میشود.
Keywords:
Authors
مریم رضاپور
۲استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
محمد فتاحی
دانش آموخته کارشناسی ارشد گیاهان دارویی، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
مراجع و منابع این Paper:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :