CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

ارزیابی بلوغ هم راستایی فناوری اطلاعات و کسب و کار در نظام سلامت با بهره گیری از الگوی امتیازی (مطالعه موردی: دانشگاه علوم پزشکی ایران)

عنوان مقاله: ارزیابی بلوغ هم راستایی فناوری اطلاعات و کسب و کار در نظام سلامت با بهره گیری از الگوی امتیازی (مطالعه موردی: دانشگاه علوم پزشکی ایران)
شناسه ملی مقاله: JR_HMSR-8-26_001
منتشر شده در در سال 1396
مشخصات نویسندگان مقاله:

مهدی رهبر - کارشناسی ارشد رشته مدیریت دولتی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
جلال حقیقت منفرد - استادیار، گروه مدیریت صنعتی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
محمدرضا کاباران زاد - دانشیار، گروه مدیریت صنعتی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکزی، تهران، ایران

خلاصه مقاله:
مقدمه: هم راستایی عاملی کلیدی در ایجاد و حفظ مزیت رقابتی، خلق ارزش و تحقق اهداف سازمان و مساله همیشگی مدیران است. در حوزه «نظام سلامت» علاوه بر پویایی محیط، تعدد حوزه های کاری (آموزش، درمان، بهداشت و ...)، تحقق هم راستایی را با چالش مضاعفی مواجه می کند. ارتقاء هم راستایی نیازمند نگرش استراتژیک و مشارکت تمام مدیران و نقطه آغاز این فرایند، درک موقعیت سازمان است. هدف این پژوهش ارزیابی بلوغ هم راستایی در «دانشگاه علوم پزشکی ایران» و ارائه راهکاری برای ارتقاء آن بود. روش پژوهش: این پژوهش کاربردی، به روش توصیفی - پیمایشی و در تابستان ۱۳۹۶ انجام شد. جامعه پژوهش، مدیران ستاد «دانشگاه ایران» بود که به سه حوزه اجرایی، آموزشی و فناوری اطلاعات تفکیک شدند. روش نمونه گیری تصادفی - طبقه ای و حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان ۱۲۲ نفر بود. برای گردآوری داده ها، پرسشنامه لوفتمن (۲۰۱۵) ترجمه و پس از تایید روایی و پایایی، استفاده شد. تحلیل داده ها با «SPSS» و آزمون فریدمن انجام شد. یافته ها: میانگین هم راستایی، ۲/۵۵ بود. ابعاد زیرساخت، مشارکت، مهارت ها، ارتباطات، شایستگی و حاکمیت با میانگین ۲/۷۸، ۲/۶۷، ۲/۶۴، ۲/۶۳، ۲/۴۹، ۲/۱۷ در رتبه اول تا ششم قرار گرفت. هم چنین الگوهای امتیازی ابعاد هم راستایی در کسب و کارهای مختلف سازمان متفاوت بود. نتیجه گیری: سازمان در سطح دوم بلوغ هم راستایی قرار داشت و هدف باید رسیدن به سطح سوم باشد. در ابعاد «زیرساخت» و «مشارکت» وضعیت مناسب بود اما ابعاد «حاکمیت» و «شایستگی و ارزش» وضعیت مطلوبی نداشتند و سازمان نیازمند بازنگری و ارتقاء «حاکمیت فناوری اطلاعات» است. هم چنین یکپارچگی نگرش مدیران حوزه های کاری مختلف (بر اساس الگوی امتیازی) در حوزه هم راستایی ضروری است.

کلمات کلیدی:
نظام سلامت, بلوغ هم راستایی, فناوری اطلاعات, الگوی امتیازی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1297503/