CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

اولین گزارش گونه ( Nais variabilis Piguet, ۱۹۰۶ (Annelida: Oligochaeta: Naididae و الگوی پراکنش زمانی و مکانی آن در مصب رودخانه های چشمه کیله تنکابن و سردآبرود چالوس (حوضه جنوبی دریای خزر)

عنوان مقاله: اولین گزارش گونه ( Nais variabilis Piguet, ۱۹۰۶ (Annelida: Oligochaeta: Naididae و الگوی پراکنش زمانی و مکانی آن در مصب رودخانه های چشمه کیله تنکابن و سردآبرود چالوس (حوضه جنوبی دریای خزر)
شناسه ملی مقاله: JR_AEJO-10-4_064
منتشر شده در در سال 1397
مشخصات نویسندگان مقاله:

میثم طاول کتری - گروه بیولوژی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
سید محمدرضا فاطمی - گروه بیولوژی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
رضوان موسوی ندوشن - گروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
محمد خدابخشی - گروه ریاضی، دانشکده علوم ریاضی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

خلاصه مقاله:
کرم کم تار Nais variabilisدر زیستگاه های آب شیرین و لب شور بسیار متداول و دارای پراکنش جهانی می باشد. این گونه که قبلا از فون آب شیرین ایران و سواحل جنوبی دریای خزرگزارش نشده بود، در هنگام بررسی لیمنولوژیکی رودخانه و مصب چشمه کیله و سردآبرود در امتداد سواحل ایرانی دریای خزر یافت گردید. نمونه ­برداری به ­مدت یک سال به­ صورت دو ماه یک ­بار، از آبان ماه ۱۳۹۳ تا شهریور ماه ۱۳۹۴ در سه ایستگاه در هر مصب (S۱ در اکوسیستم رودخانه، S۲ در اکوسیستم مصب و S۳ در اکوسیستم دریا) با استفاده از نمونه ­بردارهای گرب مدل ون وین (با سطح مقطع ۰/۰۳ مترمربع) و سوربر (با سطح مقطع ۰/۱ مترمربع با چشمه های به ابعاد ۰/۲ میلی متر) در سه تکرار انجام شد. نتایج حاصل از پراکنش زمانی نشان می دهد که بیش­ ترین و کم ­ترین تراکم و توده زنده این گونه به ­ترتیب در آبان ماه (۷۹/۸±۱۱۸/۸ تعداد در مترمربع و ۰/۰۳۴±۰/۰۷۵ گرم در مترمربع) و شهریور ماه (۹/۸±۲۶/۵ تعداد در مترمربع و ۰/۰۰۵±۰/۰۱۵ گرم در مترمربع) بود و دارای اختلاف معنی داری می باشند (۰/۰۵P) به ­طوری که ایستگاه های رودخانه ای تراکم و توده زنده (۸۳/۳±۱۳۹/۴ تعداد در مترمربع و ۰/۰۲۹±۰/۰۸ گرم در مترمربع) بیش ­تری نسبت به ایستگاه های مصبی (۱۰/۶±۲۱ تعداد در مترمربع و ۰/۰۰۶±۱۰/۰۵ گرم در مترمربع) و ایستگاه های دریایی (۰±۰ تعداد در مترمربع و ۰±۰ گرم در مترمربع) داشته اند. تراکم و توده زنده این گونه در رودخانه و مصب چشمه کیله بیش ­تر از سردآبرود بود. همبستگی معنی داری(۰/۰۵>P) بین تراکم و توده زنده N. variabilis با عوامل محیطی در آب (دما و شوری) و رسوب (دانه بندی و مواد آلی کل) مشاهده گردید.

کلمات کلیدی:
اولین گزارش, Nais variabilis, چشمه کیله, سردآبرود, دریای خزر

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1305633/