معرفی و پراکنش لاروهای خانواده شیرونومیده (Chironomidae) در مصب رودخانه چشمه کیله تنکابن (حوضه جنوبی دریای خزر)

Publish Year: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 128

This Paper With 14 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ISFJ-27-6_014

تاریخ نمایه سازی: 20 آبان 1400

Abstract:

با توجه به اهمیت مصب ها به عنوان مناطق حساس اکولوژیکی و زیستگاه موقتی بسیاری از آبزیان و همچنین اهمیت لاروهای خانواده Chironomidae در زنجیره غذایی و تغذیه ماهیان، تراکم و الگوی پراکنش این لاروها و ارتباط شان با متغیرهای محیطی در مصب رودخانه چشمه کیله تنکابن (حوضه جنوبی دریای خزر) مورد بررسی قرار گرفت. نمونه برداری به مدت یک سال به صورت دو ماه یکبار، از آبان ماه ۱۳۹۳ تا شهریور ماه ۱۳۹۴ در سه ایستگاه (S۱ در رودخانه، S۲ در مصب و S۳ در دریا) با استفاده از نمونه بردارهای گرب مدل Van Veen (با سطح مقطع ۰/۰۳ مترمربع) و سوربر (با سطح مقطع ۰/۱ مترمربع با چشمه های به ابعاد ۰/۲ میلی متر) در سه تکرار انجام شد. متغیرهای آب شامل دما و شوری و متغیرهای رسوب شامل دانه بندی و مواد آلی کل (TOM) اندازه گیری شد. در این تحقیق، از خانواده Chironomidae، سه زیر خانواده Chironominae (۵ جنس)، Orthocladinae (۴ جنس) و Tanypodinae (۱ جنس) شناسایی و معرفی شدند. ۱۰ جنس معرفی شده در این تحقیق برای اولین بار از این رودخانه و مصب گزارش گردید. در بین جنس های شناسایی شده، بیشترین میانگین تراکم مربوط به جنس Orthocladius (۲۳۵ عدد در مترمربع) و کمترین آن مربوط به جنس Eukiefferiella (۴۵/۵ عدد در مترمربع) بود. نتایج حاصل از پراکنش زمانی نشان می دهد که بیشترین و کمترین میانگین تراکم لاروهای Chironomidae به ترتیب در اسفند ماه (۱۳۳ ± ۳۲۰ تعداد در مترمربع) و شهریور ماه (۱۱ ± ۳۳/۳ تعداد در مترمربع) بود و طبق نتایج آزمون دانکن دارای اختلاف معنی داری می باشند )۰/۰۵(P<. پراکنش مکانی این لاروها در بین ایستگاه های مورد بررسی اختلاف معنی داری را نشان داد )۰/۰۵(P< به طوری که ایستگاه رودخانه تراکم (۹۳/۶ ± ۲۴۸/۳ تعداد در مترمربع) بیشتری نسبت به ایستگاه مصب (۲۹/۶ ± ۹۰/۵ تعداد در مترمربع) و ایستگاه دریا (۰ ± ۰ تعداد در مترمربع) داشت. آزمون همبستگی پیرسون اختلاف معنی داری )۰/۰۵(P< بین تراکم لاروهای Chironomidae با عوامل محیطی در آب (دما و شوری) و رسوب (دانه بندی و مواد آلی کل)  نشان داد.  

Authors

میثم طاول کتری

Coldwater Fishes Research Center, Iranian Fisheries Science Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization, Tonekabon, Iran

حمید رضا علیزاده ثابت

Agricultural Research, Education and Extension Organization

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • احمدی، م.ر. و موسوی ننه کران، س.ک.، ۱۳۸۱. شناسایی و ...
  • افشین، ی.، ۱۳۷۳. رودخانه های ایران. جلد دوم، چاپ اول، ...
  • اله بخشی، ا. و ابراهیم نژاد، م.، ۱۳۹۰. معرفی لاروهای ...
  • بیرشتین، یا.آ.؛ وینوگرادف، ل.ج.؛ کونداکوف، ن.ن.؛ کوون، م.اس.؛ آستاخوف، ت.و. ...
  • روشن طبری، م.، سلیمان رودی، ع.، شرفی، ش. و روحانی ...
  • علیزاده ثابت، ح.ر.، ۱۳۹۵. گزارش نهایی طرح تحقیقاتی بررسی اثرات ...
  • قاسم اف، آ.گ.، ۱۹۹۴. اکولوژی دریای خزر. ترجمه: شریعتی، ا.، ...
  • کرمی، ا.، ابراهیم نژاد، م. زمانپور، م.، ۱۳۹۳. چک لیست ...
  • لالویی، ف.، ۱۳۸۳. گزارش نهایی پروژه هیدروبیولوژی و هیدروبیولوژی و ...
  • میرزاجانی، ع.، قانع، ا.، خداپرست، ح.، قربانزاده، ق. و صدیقی، ...
  • نمایش کامل مراجع