CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

اثر خاک ورزی حفاظتی و مدیریت بقایای گیاهی بر عملکرد سیب زمینی

عنوان مقاله: اثر خاک ورزی حفاظتی و مدیریت بقایای گیاهی بر عملکرد سیب زمینی
شناسه ملی مقاله: SSCI17_598
منتشر شده در هفدهمین کنگره علوم خاک ایران و چهارمین همایش ملی مدیریت آب در مزرعه تجدید حیات حکیمانه خاک و حکمروائی حکیمانه آب در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

زین العابدین امیدمهر - عضو هیات علمی بخش فنی و مهندسی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی سمنان (شاهرود). شاهرود- میدان امام رضا- کیلومتر ۳ جاده بسطام- مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی سمنان(شاهرود)

خلاصه مقاله:
به منظور مطالعه اثر روشهای مختلف خاک ورزی بر عملکرد سیب زمینی ، این آزمایش مطابق تناوب رایج منطقه (سیب زمینی -گندم) در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی سمنان (شاهرود) انجام شد. آزمایش در قالب طرح آماری کرتهای نواری بر پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد که در آن عامل افقی روشهای خاک ورزی -۱) شخم با گاوآهن برگرداندار+ دیسکزنی+ لولر+ فاروئر، -۲ شخم با گاوآهن چیزل + دیسک زنی+ لولر+ فاروئر، -۳ شخم با گاوآهن بشقابی + دیسکزنی+ لولر+ فاروئر و -۴ شخم با چیزلپکر+ فاروئر) و عامل عمودی شامل دو تیمار حفظ و جمع آوری بقایای گیاهی بودند. نتایج نشان داد که استفاده از روشهای کمخاک ورزی بر عملکرد سیب-زمینی بازارپسندی آن اثر منفی نداشت. همچنین اثر حفظ بقایا نیز بر عملکرد سیب زمینی و بازارپسندی غده ها مثبت بود. لذا استفاده از کمخاک ورزی میتواند ضمن کاهش شدت خاک ورزی ، در دراز مدت موجب جلوگیری از فرسایش خاک و پایداری در تولید میشود. لذا با توجه به مزایای استفاده از خاک ورزی حفاظتی (کاهش مصرف سوخت و انرژی) تیمار کم خاک ورزی با گاوآهن قلمی میتواند جایگزین مناسبی برای انجام عملیات آماده سازی زمین برای تولید سیب زمینی باشد.

کلمات کلیدی:
بقایای گیاهی، خاک ورزی ، سیب زمینی ، عملکرد،

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1312773/