بررسی پراکنش، تراکم و زی توده بزرگ موجودات بنتیکی در محل استقرار پرورش ماهی در قفس در سواحل جنوبی دریای خزر (آبهای مازندران-کلارآباد)

Publish Year: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 242

This Paper With 13 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ISFJ-25-3_009

تاریخ نمایه سازی: 23 آبان 1400

Abstract:

این پژوهش در راستای یک طرح تحقیقاتی در سواحل جنوبی دریای خزر (آبهای مازندران- کلاراباد) در سال ۱۳۹۱ به اجرا درآمد. هدف از این مطالعه بررسی اثرات پرورش ماهی در قفس بر روی پراکنش، تراکم و زی­توده بزرگ موجودات بنتیکی در آبهای کلارآباد در عمق ۲۰ متر بود. نمونه­برداری بصورت ماهانه در سه ایستگاه ۱ (محل استقرار قفس)، ۲ (شاهد با فاصله ۵۰۰ متر) و ۳ (۵۰ متر بعد از قفس) با استفاده از یک گرب با قطردهانه ۳۰ سانتیمتر بود. در مجموع ۶ گروه از موجودات بنتیکی شامل ۲ شاخه، ۲ رده، ۴ خانواده و ۶ گونه شناسایی شدند. در مجموع ۲۳۴۴۲ عدد از بزرگ موجودات بنتیکی شمارش شدند که کمترین و بیشترین فراوانی به ترتیب در ایستگاههای ۱ (۴/۲۳%) و ۲ (۸/۴۶%) بوده است. نتایج  نشان داد که بیشترین تراکم در ایستگاه ۲ و زی­توده در ایستگاه ۳ بترتیب با میانگین ۴/۱۲۳۰±۶۴۶ عدد در متر مربع و ۰۰۱/۱±۵۲۶/۰ گرم در متر مربع بود جایی که می­تواند به دلیل بترتیب عدم فعالیت پرورش ماهی در قفس و حضور گونه Cerastoderma lamarki به جهت بزرگ جثه بودن بستگی داشته باشد. حداکثر تراکم و زی­توده ماکروبنتوزها در فصل پائیز بترتیب با میانگین ۵۸/۱۳۷۱±۱۳/۸۸۸ عدد در هر مترمربع و ۸۸/۰±۵۲۴/۰ گرم در هر مترمربع و کمترین تراکم و زی­توده در فصل زمستان بترتیب با میانگین ۲۲/۱۳۸±۳۳/۱۴۳ عدد در هر مترمربع و ۰۷۸/۰±۰۷۰/۰ گرم در هر متر مربع بود که این موضوع می­تواند به دلیل بترتیب فعالیت پرورش ماهی در قفس و فصل زمستان گذرانی بستگی داشته باشد. گونه Streblospio gynobranchiata  از پرتاران غالب جمعیت بزرگ موجودات بنتیکی را با ۳/۹۳ درصد بخود اختصاص داد، جایی که می­تواند به دلیل غیربومی بودن، قدرت سازش پذیری بالا و مناسب بودن شرایط زیستی مرتبط باشد. نتیجه­گیری این که، میزان تراکم و زی­توده بزرگ موجودات کفزی در ایستگاه محل استقرار قفس کمتر از سایر ایستگاهها بود، جایی که می­تواند به فعالیت پرورش ماهی در قفس و اثرات آن بر موجودات بستر زی بستگی داشته باشد. بنابراین، پیشنهاد می­گردد، هر گونه فعالیت آبزی­پروری دریایی در سواحل جنوبی دریای خزر می­بایست با حفظ ملاحظات زیست محیطی و اجرای طرح ارزیابی تفضیلی اثرات زیست محیطی (EIA) صورت پذیرد.

Authors

فرخ پرافکنده حقیقی

۱- پژوهشکده اکولوژی دریای خزر

محمد علی افرائی بندپی

۱- پژوهشکده اکولوژی دریای خزر

عبدالله سلیمانی رودی

۱- پژوهشکده اکولوژی دریای خزر

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • سلیمانی رودی، ع.، هاشمیان کفشگری. ع.، سالاروند، غ.، رئیسیان، ا.، ...
  • طاهری، م.، سیف آبادی، ج.، ابطحی، ب.، یزدانی فشتمی، م.، ...
  • طباطبایی، ط.، امیری، ف. و پذیرا، ع.، ۱۳۸۸. پایش ساختار ...
  • نبوی، س. م. ب. و سواری، ا.، ۱۳۸۱. شاخص های ...
  • هاشمیان کفشگری، ع.، ۱۳۷۷. پراکنش و تغییرات فصلی زی توده ...
  • هاشمیان کفشگری، ع.، سلیمانی رودی، ع.، سالاروند، غ.، رئیسیان، ا.، ...
  • نمایش کامل مراجع