CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

ارزیابی مدل SWAP در برآورد رطوبت، شوری خاک و عملکرد سه رقم ذرت علوفه ای در شرایط استفاده از آب شور

عنوان مقاله: ارزیابی مدل SWAP در برآورد رطوبت، شوری خاک و عملکرد سه رقم ذرت علوفه ای در شرایط استفاده از آب شور
شناسه ملی مقاله: JR_JWIM-11-3_009
منتشر شده در در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

مرتضی خوش سیمای چنار - دانشجوی دکترا آبیاری و زهکشی، گروه آبیاری و آبادانی، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
حمیده نوری - دانشیار، گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران.
ژیلا محمودی ملامحمود - دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه مهندسی آبیاری و آبادانی، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج،

خلاصه مقاله:
به منظور ارزیابی مدل SWAP پژوهشی در سال ۱۳۹۶ در مزرعه گروه مهندسی آبیاری و آبادانی دانشگاه تهران، واقع در کرج به صورت آزمایش فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی انجام گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل سه هیبرید ذرت، سینگل-کراس های ۷۰۴، ۴۰۰ و ۲۶۰ (به ترتیب V۱، V۲ و V۳) و سه سطح شوری آب آبیاری ۷/۰، ۳ و ۵ دسی زیمنس بر متر (به ترتیب S۱، S۲ و S۳) بودند. در هر رقم ذرت برای واسنجی مدل از داده های عملکرد محصول اندازه گیری شده در مزرعه در سطح شوری آب آبیاری ۳ دسی زیمنس بر متر (S۲) و برای صحت سنجی آن از سطوح شوری آب آبیاری ۷/۰ و ۵ دسی زیمنس بر متر (S۲ و S۳) استفاده شد. همچنین برای ارزیابی مدل در برآورد رطوبت و شوری خاک، از داده های مزرعه ای تیمارهای V۱S۲ (واسنجی) و V۱S۳ (صحت سنجی) استفاده شد. بر اساس نتایج به دست آمده، مدل SWAP عملکرد خوبی در برآورد رطوبت خاک داشته به طوری که در مرحله صحت سنجی در سه لایه خاک (۲۰-۰، ۴۰-۲۰ و ۶۰-۴۰ سانتی متری) به ترتیب دارای RMSE (ریشه میانگین مربعات خطا) ۰۳/۰، ۰۳/۰ و ۰۴/۰ cm cm-۳ است و در پیش بینی شوری خاک لایه سطحی ۲۰-۰ سانتی متری دقت خوبی (RMSE برابر ۶۷/۰ mg cm-۳) دارد اما با افزایش عمق خاک دقت مدل کاهش پیدا می کند به طوری که RMSE به ترتیب در دو لایه ۴۰-۲۰ و ۶۰-۴۰ سانتی-متری ۱۶/۱ و ۱۹/۱ mg cm-۳ به دست آمد. مدل اختلاف ذاتی بین ارقام مختلف گیاه ذرت را به خوبی تشخیص داده است.

کلمات کلیدی:
آبیاری قطره ای, ارقام ذرت, مدل سازی رشد گیاه, مدل SWAP

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1321335/