CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

عوامل موثر بر رفتار انتخاباتی شهروندان شیراز بر اساس نظریه ساختار فرصت سیاسی (مطالعه موردی انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی ۱۳۹۴)

عنوان مقاله: عوامل موثر بر رفتار انتخاباتی شهروندان شیراز بر اساس نظریه ساختار فرصت سیاسی (مطالعه موردی انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی ۱۳۹۴)
شناسه ملی مقاله: ICPCEE10_142
منتشر شده در دهمین کنفرانس بین المللی روانشناسی، مشاوره و علوم تربیتی در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

مهدی غلامی - کارشناس ارشد علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی شیراز

خلاصه مقاله:
مشارکت در انتخابات و رای دادن از مولفه های اساسی رفتار سیاسی شهروندان محسوب می شود. این سوال که عوامل موثر بر رفتار انتخاباتی شهروندان کدامند؟ یا به عبارتی دیگر چه عواملی رفتار رای دهی شهروندان را تحت تاثیر خود قرا ر می دهد؟، از سوالات مهمی است که با کمک "نظریه ساختار فرصت سیاسی" در این پایان نامه در پی پاسخ به آن خواهیم بود. انتخابات در تحلیلی جامعه شناختی و سیاسی معلول عوامل متعددی و از رهیافت های مختلف، قابل تجزیه و تحلیل است. انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی دارای نتایج غیرمنتظره ای از جمله مشارکت بسیار بالای مردم بود. این مقاله با رویکردی تحلیلی تاریخی و با روش اسنادی کتابخانه ای، ساختار فرصت سیاسی در آستانه انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی در شهر شیراز را بررسی می کند و تاثیرمولفه های ساختار فرصت سیاسی در عرصه سیاسی ایران از سال ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۴ در سرنوشت این انتخابات را می کاود و عوامل موثر بر رفتار رای دهی مردم شیراز در این دوره از انتخابات را مورد بررسی قرار می دهد..و به این نتیجه می رسد که که در این انتخابات محدودیت ها و امکاناتی از قبیل " حوادث انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری و حصر برخی کاندیداها و طرفداران آنها " ، "تحریم ها و فشارهای سیاسی و اقتصادی آمریکا و تورم شدید در دوره ریاست جمهوری آقای احمدی نژاد"، "نظارت استصوابی شورای نگهبان بر انتخابات و تقارن انتخابات مجلس دهم با رد صلاحیت گسترده چهره های سیاسی اصلاح طلب"،"روی کار آمدن اعتدال ها در یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری و گفتمان برد-برد جناح اعتدال و اصلاح طلبان"، ساختار فرصت سیاسی مناسبی برای اصلاح طلبان به وجود آورد که منجر به بسیج مردمی و رای دهی به لیست امید شد.

کلمات کلیدی:
انتخابات مجلس شورای اسلامی، ساختار فرصت سیاسی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1325585/