بررسی محلول پاشی نانو ذرات سبز مس و روی بر ویژگیهای مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و شیمیایی گیاه دارویی بادرنجبویه (Dracocephalum moldavica L.)

Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 163

This Paper With 5 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

BAGHBANI12_404

تاریخ نمایه سازی: 10 آذر 1400

Abstract:

گیاه بادرنجبویه (Dracocephalum moldavica L.) گیاهی علفی، یکساله و متعلق به خانواده نعنا (Lamiaceae) میباشد. تمام پیکره گیاه حاوی اسانس با مقادیر مختلف است. ترکیبات اصلی آن شامل ژرانیال، نرال، ژرانیل استات و ژرانیول است که از مونوترپن های حلقوی اکسیژن دار هستند و ۹۰ درصد اسانس را تشکیل میدهند که در مرحله تمام گل دارای بیشترین مقدار اسانس میباشد. اسانس بادرنجبویه دارای اثر ضدعفونی کننده، ضدباکتری، ضدویروس و ضدقارچ میباشد و از آن برای رفع سردرد، سرماخوردگی و اسپاسم های کلیوی و نیز در صنایع غذایی و آرایشی استفاده میشود. باتوجه به اینکه بین عملکرد پیکر رویشی گیاه و بازدهی اسانس موجود در آن رابطه مستقیم وجود دارد، هدف از انجام این تحقیق، افزایش عملکرد پیکر رویشی و زایشی و تلاش در جهت افزایش مواد موثره با استفاده از نانو ذرات سبز مس و روی بود. آزمایش به صورت اسپلیت پلات و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. در بررسی نتایج نهایی مشخص گردید صفات وزن تر و خشک، کلروفیل، فلاوونوئید، طول میانگره و عرض برگ با محلول پاشی روی به تنهایی بهترین نتیجه را نشان داده اند.محلول پاشی بامس نیز برترین اثربخشی را در صفات آنتی اکسیدان، طول بوته و طول ساقه داشته است. اما در بررسی اثر ترکیبی مس و روی مشاهده گردید، بهترین نتیجه را صفات فنل و طول برگ نشان میدهند.

Keywords:

اسانس , بادرنجبویه , نانو ذرات سبز مس و روی

Authors

مریم رضاقلی

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد اصلاح و فیزیولوژی گیاهان دارویی، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اراک،اراک، ایران

احمدرضا عباسی فر

دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اراک، اراک، ایران

مرتضی اکرمیان

استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اراک، اراک، ایران