CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

اثر محلول پاشی نانو ذرات سبز منیزیم و مس بر ویژگیهای فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی گیاه دارویی بادرنجبویه (Dracocephalum moldavica L.)

عنوان مقاله: اثر محلول پاشی نانو ذرات سبز منیزیم و مس بر ویژگیهای فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی گیاه دارویی بادرنجبویه (Dracocephalum moldavica L.)
شناسه ملی مقاله: BAGHBANI12_469
منتشر شده در دوازدهمین کنگره علوم باغبانی ایران در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

مریم رضاقلی - فارغ التحصیل کارشناسی ارشد اصلاح و فیزیولوژی گیاهان دارویی، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اراک، اراک، ایران (دانشجوی دکتری اصلاح و بیوتکنولوژی دانشگاه ارومیه)
احمدرضا عباسی فر - دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اراک، اراک، ایران
مرتضی اکرمیان - استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اراک، اراک، ایران

خلاصه مقاله:
تغذیه گیاه از طریق ریشه مسیری طولانی را طی میکند تا به برگها برسد و در اختیار گیاه قرار گیرد. در طی این مسیر عوامل زیادی در جذب یا اتلاف مواد اثرگذار هستند. محلول پاشی روشی است که با سرعتی بیشتر مواد غذایی مورد نیاز گیاه را در اختیار برگها قرار داده و در صورت درستی اجرای فرآیند، نتیجه مطلوبی در رشد و عملکرد گیاه خواهد داشت. گیاه بادرنجبویه (Dracocephalum moldavica L.) از گیاهان دارویی مهم محسوب میشود. تمام پیکر گیاه حاوی اسانس با مقادیر مختلف است. گل و پیکر رویشی گیاه دارای بیشترین اسانس است. اسانس بادرنجبویه دارای اثر آنتی باکتریال (ضدباکتری، ضدویروس و ضدقارچ) میباشد و از آن در صنایع دارویی، غذایی و آرایشی استفاده میشود. عملکرد مطلوب پیکر رویشی بادرنجبویه در بازدهی اسانس اثر مستقیم دارد، هدف از انجام این مطالعه، استفاده از محلول پاشی نانو ذرات سبز منیزیم و مس در جهت افزایش عملکرد پیکره رویشی و زایشی است که به دنیال آن میزان ماده مژثره افزایش یابد. آزمایش به صورت اسپلیت پلات و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. نتایج مصرف عناصر در این گیاه نشان داد، صفات وزن تر و خشک، آنتی اکسیدان، طول بوته، طول ساقه و طول میانگره با محلول پاشی مس به تنهایی بهترین نتیجه را داشته اند. محلول پاشی با منیزیم نیز برترین اثربخشی را در صفت طول برگ نشان داد اما در بررسی اثر ترکیبی مس و منیزیم مشاهده گردید که بهترین نتیجه را صفات کلروفیل کل، فنل، فلاوونوئید و عرض برگ نشان داده اند.

کلمات کلیدی:
بادرنجبویه، ماده موثره، محلول پاشی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1327121/