تاثیر سطوح بور و روی بر عملکرد و اجزای عملکرد دو رقم کلزای زمستانه در منطقه قزوین

Publish Year: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 318

This Paper With 10 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

این Paper در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JPBI-14-4_001

تاریخ نمایه سازی: 13 آذر 1400

Abstract:

بور و روی به عنوان دو عنصر غذایی ضروری و کم مصرف نقش های مهم در کمیت و کیفیت محصولات کشاورزی ایفا می نمایند. به منظور تاثیر عناصر بور و روی بر عملکرد و اجزای عملکرد دو رقم کلزا طرحی تحقیقاتی در قالب آزمایشات فاکتوریل در پایه بلوک های کامل تصادفی بر روی دو رقم کلزا (Regent *Cobra و SLMO۴۶)، سه سطح بور: صفر، ۱۵ و ۳۰ کیلوگرم اسید بوریک در هکتار (B۰،B۱۵،B۳۰) و سه سطح روی: صفر، ۲۵ و ۵۰ کیلوگرم سولفات روی در هکتار (Zn۰،Zn۲۵،Zn۵۰ ) در ایستگاه اسماعیل آباد قزوین اجرا شد. صفات موردمطالعه شامل ارتفاع گیاه، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، وزن هزار دانه، درصد روغن، عملکرد روغن و عملکرد دانه بود. نتایج داده ها نشان داد که در رقم Cobra*Regent بیشترین میزان عملکرد دانه و روغن با تیمار B۱۵ (۱۵ کیلوگرم اسید بوریک در هکتار) به میزان ۴۰۲۷ کیلوگرم در هکتار حاصل گردید. با تیمار B۳۰ افزایش تعداد غلاف در بوته و ارتفاع بوته با افزایش ۵/۹ و ۲/۱ درصدی نسبت به شاهد دیده شد. عملکرد روغن با کاربرد تیمارهای B۱۵ و B۳۰ به ترتیب ۱۰۸ و ۱۴۷ کیلوگرم در هکتار نسبت به شاهد افزایش نشان داد. ارتفاع بوته با کاربرد Zn۲۵ و Zn۵۰ (کاربرد ۲۵ و ۵۰ کیلوگرم سولفات روی در هکتار) به ترتیب ۹۷/۶ و ۳۰/۶ درصد و درصد روغن به ترتیب ۹۷/۶ و ۴۱/۸ درصد نسبت به شاهد همراه بود. در رقم Cobra*Regent، بیشترین میزان عملکرد دانه با کاربرد B۱۵ به میزان ۴۰۲۷ کیلوگرم در هکتار حاصل گردید. در رقم SLM۰۴۶ بیشترین عملکرد دانه با کاربرد B۱۵ به میزان ۴۶۴۵ کیلوگرم در هکتار به دست آمد. در این رقم عملکرد روغن با B۳۰ بیشترین مقدار به میزان ۲۱۷۰ کیلوگرم در هکتار رسید؛ بنابراین با کاربرد کودهای ریزمغذی حاوی عناصر بور و روی می توان تاثیر آن را در افزایش عملکرد دانه و روغن شاهد بود.

Authors

جعفر شهابی فر

۱- بخش تحقیقات خاک و آب مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوین، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، قزوین، ایران.

رضا خوش نظر پرشکوهی

بخش تحقیقات آبخیزداری و بهره وری منابع خاک و آب مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ورامین، ایران