در جستجوی انگاره ای آموزشی بر پایه پیچیدگی های واژگانی و دستوری در دستور نظام مند نقش گرای هلیدی: بررسی موردی کتاب خواندن و درک مطلب فارسی آموزان غیرایرانی

Publish Year: 1392
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 148

This Paper With 32 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JTPSOL-2-2_005

تاریخ نمایه سازی: 15 آذر 1400

Abstract:

پژوهش حاضر درصدد یافتن پاسخی برای این پرسش­هاست: (۱) در متون دشوار، «پیچیدگی»­ بیشتر از نوع «واژگانی» است یا از نوع «دستوری»؟ (۲) تعامل «واژگان» و «دستور» در ایجاد دشواری متون چگونه است؟ (۳) آیا با استفاده از یافته­های پژوهش، می توان انگاره ای آموزشی درباره­ی نحوه­ی تعامل واژگان و دستور در ایجاد دشواری متون ارائه نمود؟ به این منظور، ۵ متن نوشتاری اطلاع رسان از بین ۳۰ متن موجود در کتاب «خواندن و درک مطلب برای فارسی آموزان غیرایرانی» سطح پیشرفته (براساس میزان دشواری اعلامی از سوی فارسی آموزان و استادان مرکز آموزش زبان فارسی دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) گزینش شد. سپس پیچیدگی زبانی آن متون، از جنبه­ی واژگانی و دستوری به صورت جداگانه و به صورت آماری در چارچوب دستور نظام­مند - نقش گرای هلیدی (۱۹۸۵ و ۲۰۰۴) شناسایی و استخراج شد؛ در ادامه، برای تعیین نحوه ی تعامل دو عامل واژگان و دستور در ایجاد دشواری، پیچیده ترین متن پیکره، یک بار با استفاده از «ابزار واژگانی» و بار دیگر با بهره گیری از «ابزار دستوری» به صورت دو متن پیچیده تر دیگر بازنویسی شد و از نظر پرسش شوندگان در مورد میزان دشواری متن اصلی و دو متن بازنویسی شده، آگاهی حاصل شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که در ایجاد متون اصیل و طبیعی، از هر دو ابزار واژگانی و دستوری با اختلاف ناچیزی استفاده می شود؛ هر چند به طور متوسط، میزان پیچیدگی واژگانی متون نوشتاری بیشتر از نوع دستوری آن ها است و این موضوع با ادعای پدیدآورنده­ی کتاب مبنی بر اصالت متون انتخابی برای آموزش خواندن مطابقت دارد. همچنین، یافته­ها به خوبی نشان می­دهند که پیچیدگی زبانی ناشی از واژگان، در جهت عکس پیچیدگی زبانی دستوری در میزان دشواری متن عمل می کند؛ به عبارت دیگر، افزایش پیچیدگی واژگانی، بالا رفتن میزان دشواری متن و افزایش پیچیدگی دستوری، باعث ساده­تر شدن متن می­شود. در پایان، با تکیه بر داده­های این پژوهش، طرح اولیه ای از یک انگاره­ی آموزشی درباره­ی نحوه­ی تعامل «واژگان» و «دستور» در تاثیرگذاری بر میزان دشواری درک خواندن متون نوشتاری توسط فارسی آموزان غیرایرانی سطح پیشرفته ارائه گردید.

Authors

فردوس آقا گل زاده

دانشیار گروه زبان شناسی- دانشگاه تربیت مدرس

محمد باقر میرزایی حصاریان

دانشجوی دکتری زبان شناسی - دانشگاه تربیت مدرس

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • دبیر مقدم، م. (۱۳۸۴). زبانشناسی نوین: دستاوردها و افق ها، ...
  • میرزایی حصاریان، م. ب. (۱۳۹۰). خواندن و درک مطلب متون ...
  • Alami, M. et al. (۲۰۱۳). Male-Female Discourse Difference in Terms ...
  • Castello, E. (۲۰۰۸). Text complexity and Reading Comprehension Tests. Bern: ...
  • Flesch, R. F. (۱۹۴۸). A New Readability Yardstick. Journal of ...
  • Halliday, M. A. K. (۱۹۸۵). Spoken and Written Language. (۱st ...
  • Halliday, M. A. K. & Matthiessen, C. M. I. M. ...
  • Halliday, M. A. K. & Webster, J. (Eds.). (۲۰۰۹). Methods-Techniques-Problems, ...
  • Newnham, S. A. (۲۰۱۳). Text Complexity in Graded Readers: A ...
  • To, V. et al. (۲۰۱۳). Lexical Density and Readability: A ...
  • Ure, J. (۱۹۷۱). Lexical density and register differentiation. In G. ...
  • نمایش کامل مراجع