CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

ارزیابی ژنتیکی صفات وزن بدن در گاوهای گوشتی سیمنتال آمریکا با استفاده از روش تک مرحله ای بهترین پیش بینی خطی نااریب ژنومی (ssGBLUP)

عنوان مقاله: ارزیابی ژنتیکی صفات وزن بدن در گاوهای گوشتی سیمنتال آمریکا با استفاده از روش تک مرحله ای بهترین پیش بینی خطی نااریب ژنومی (ssGBLUP)
شناسه ملی مقاله: JR_RAP-12-33_016
منتشر شده در در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

مصطفی مدد جیرهنده - university of Tabriz
جلیل شجاع - university of Tabriz
صادق علیجانی - university of Tabriz
سید عباس رافت - university of Tabriz
جک دکرز - Iowa state university

خلاصه مقاله:
     در این تحقیق به ­منظور برآورد پارامترهای ژنتیکی و روند ژنتیکی صفات وزن بدن از اطلاعات ۱۹۱۷۱ راس گاو گوشتی نژاد سیمنتال آمریکا شامل ۸۷۵۸ راس گاو نر و ۱۰۴۱۳ راس گاو ماده مربوط به سال­های ۱۳۷۸ تا ۱۳۹۴ استفاده شد. از تعداد ۵۱۹۹، ۱۰۹۲۶، ۷۳۶۲ و ۵۶۳۶ راس گاو ژنوتیپ شده بر اساس نشانگرهای SNP به ­ترتیب برای ارزیابی ژنتیکی صفات وزن تولد، وزن شیرگیری، وزن یک سالگی و افزایش وزن پس از شیر گیری تا یک سالگی استفاده شد. پارامترهای ژنتیکی با استفاده از مدل حیوانی تک صفتی و دو صفتی و به کمک نرم افزار BLUPf۹۰  برآورد شد. در آنالیز تک صفتی وراثت ­پذیری وزن تولد، وزن شیرگیری، وزن یک سالگی و افزایش وزن پس از شیرگیری تا یک سالگی به ­ترتیب ۰/۰۲ ± ۰/۳۸ ، ۰/۰۱ ± ۰/۲۴، ۰/۰۱ ± ۰/۳۵ و ۰/۰۲ ± ۰/۲۲ برآورد شد. همبستگی ژنتیکی وزن تولد با افزایش وزن پس از شیرگیری تا یک سالگی ۰/۳۱ به دست آمد. بیشترین صحت پیش ­بینی ژنومی مریوط به وزن شیرگیری (۰/۶۸) و کمترین آن مربوط به افزایش وزن پس از شیرگیری تا یکسالگی (۰/۲۷) برآورد شد. روند ژنتیکی وزن تولد، وزن شیرگیری، وزن یک سالگی و افزایش وزن پس از شیرگیری تا یک سالگی به­ ترتیب ۰/۱۳، ۰/۲۸، ۳/۴۳ و ۰/۰۵ کیلوگرم در سال بدست آمد. علاوه ­براین، نوسانات اندکی در روند ژنتیکی تمامی صفات به­ ویژه وزن شیرگیری و وزن یکسالگی طی سال ­های مورد بررسی مشاهده شد که نشان از وجود اهداف و معیار انتخاب مشخص در هر یک از این صفات می باشد. همچنین، در مجموع سهQTL  با اثر عمده روی کروموزوم ­های شش در موقعیت ۳۷ میلیون باز، کروموزوم هفت در موقعیت ۹۰ میلیون باز و کروموزوم چهارده در موقعیت ۲۲ میلیون باز شناسایی شد. با توجه به همبستگی مطلوب صفات وزن بدن، برنامه اصلاح نژادی بایستی بر اساس انتخاب همزمان برای صفات مذکور از طریق یک شاخص انتخاب صورت گیرد.

کلمات کلیدی:
Genomic selection, Genomic Accuracy, Genetic parameters, Genetic trend, Single step method, انتخاب ژنومی, پارامترهای ژنتیکی, روش تک مرحله ای, روند ژنتیکی, صحت ژنومی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1346571/