CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

درک و بیان کاربردهای نوای گفتار در کودکان بهنجار فارسی زبان پنج تا ۱۰ ساله شواهدی از رویکرد روان شناسی زبان

عنوان مقاله: درک و بیان کاربردهای نوای گفتار در کودکان بهنجار فارسی زبان پنج تا ۱۰ ساله شواهدی از رویکرد روان شناسی زبان
شناسه ملی مقاله: JR_ICSS-18-2_006
منتشر شده در در سال 1395
مشخصات نویسندگان مقاله:

الناز قربانی - Department of Speechtherapy, School of Rehabilitation, Tehran University of Medical, Tehran, Iran.
سیده مریم خدامی - Department of Speechtherapy, School of Rehabilitation, Tehran University of Medical, Tehran, Iran.
زهرا سلیمانی
یحیی مدرسی - Department of Linguistics, Institute for Humanities and Cultural Studies, Tehran, Iran.
شهره جلایی - Department of Physiotherapy, School of Rehabilitation, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran.

خلاصه مقاله:
مقدمه: از دیدگاه روان شناسی زبان اخیرا برای شناخت انواع مهارت های درک و بیان نوای گفتار در زبان های مختلف استفاده شده است. پژوهش حاضر اولین مطالعه با هدف بررسی توانایی درک و بیان کاربرد نوا در کودکان بهنجار ۵ تا ۱۰ ساله فارسی زبان بر مبنای دیدگاه روان شناسی زبان است. روش: مطالعه مقطعی حاضر روی ۳۰ دختر و ۳۰ پسر بهنجار فارسی زبان در گروه های سنی ۶-۵، ۸-۷ و ۱۰-۹ سال اجرا شد. ابتدا تکالیف نوای پایانی، احساس، مرزبندی و تاکید ویژه در دو بخش درک و بیان با توجه به عملکرد های نوای گفتار در فارسی با الگوبرداری از رویکرد روان شناسی زبان توسط محققان طراحی سپس اجرا شد. یافته ها: امتیاز کودکان ۶-۵ و ۸-۷ سال در تکالیف درک و بیان کاربرد نوا به استثنای بیان تاکید ویژه بالاتر از ۱۲ (سطح شانس) بود؛ اما کودکان ۱۰-۹ سال در تمام تکالیف نزدیک به سقف امتیازها را کسب کردند. تفاوت میانگین امتیازها به تفکیک سنین تنها در تکالیف نوای پایانی و تاکید ویژه معنادار بود (۰/۰۵≥p) در تکالیف نوای پایانی و تاکید ویژه، بین امتیازهای درک و بیان همبستگی معناداری مشاهده شد (۰/۰۰=P). نتیجه گیری: توانایی درک و بیان کاربرد نوا در کودکان بهنجار فارسی زبان با افزایش سن پیشرفت می کند. به نظر می رسد عملکرد کودکان فارسی زبان در درک و بیان انواع کاربردهای نوا در ۶-۵ سالگی فراتر از شانس است اما اکتساب مهارت بیان تاکید ویژه تا ۱۰ سالگی به تاخیر می افتد.

کلمات کلیدی:
Prosody, Reception, Expression, Psycholinguistic, Children, Farsi, نوا, درک, بیان, کابرد, روان شناسی زبان, فارسی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1348322/