CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

سلامت روان و ارتباط آن با قرآن: مرور گسترده مطالعات در ایران

عنوان مقاله: سلامت روان و ارتباط آن با قرآن: مرور گسترده مطالعات در ایران
شناسه ملی مقاله: JR_ISR-1-6_002
منتشر شده در دی در سال 1398
مشخصات نویسندگان مقاله:

یوسف خیری - استادیار، مرکز توسعه پژوهش های بین رشته ای معارف اسلامی و علوم سلامت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
جواد نعمتی - استادیار، مرکز توسعه پژوهش های بین رشته ای معارف اسلامی و علوم سلامت، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران
حجت اله قرایی - دانشجوی دکترای تخصصی مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، مرکز تحقیقات مدیریت خدمات بهداشتی درمانی تبریز، پژوهشکده مدیریت سلامت و ارتقای ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
رامین رضاپور - دانشجوی دکترای تخصصی مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، مرکز تحقیقات مدیریت خدمات بهداشتی درمانی تبریز، پژوهشکده مدیریت سلامت و ارتقای ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران

خلاصه مقاله:
سلامت روان یکی از اولویت های اصلی نظام سلامت ایران بوده و مداخلات زیادی در این زمینه انجام گرفته است. در اینزمینه ارتباط قرآن و سلامت روان مورد توجه محققین مختلف در ایران قرار گرفته است. از اینرو هدف پژوهش حاضر مرورگسترده مطالعات صورت گرفته در خصوص سلامت روان و تاثیر قرآن کریم بر آن در ایران می باشد. این یک مطالعه مرورگسترده می باشد که در سال ۱۳۹۸ انجام گرفته است. در این مطالعه از چارچوب آرکسی و اومالی استفاده شد. تمامیمطالعات با رویکردهای مختلف در زمینه قرآن و سلامت روان که در بین سال های ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۹ به زبان های فارسی و انگلیسیچاپ شده اند وارد مطالعه شدند. از روش تحلیل محتوایی برای تحلیل و گزارش داده ها استفاده شد. از ۶۲۳ مقاله پیدا شده،در نهایت ۱۹ مقاله وارد مطالعه شد. بیشتر مقالات از نوع مرور کتابخانه ای و توصیفی-تحلیلی بوده و بیشترین گروه های موردمطالعه دانشجویان و آیات قرآن و کتب حدیثی بودند. تاثیر متغیرهای جنسیت و وضعیت تاهل در ارتباط قرآن با سلامت روانمعنادار نبود. نتایج نشان داد سلامت روان افرادی که انس بیشتری با قرآن داشتند به میزان قابل توجهی بیشتر از سایر افرادبود. با توجه به بالا بودن مشکلات روانی در ایران و تاثیر مثبت قرآن در رفع این مشکلات، توصیه می شود کارشناسان مذهبیو مسئولین نظام سلامت اقدامات لازم را جهت ترویج و گسترش مفاهیم قرآنی بعمل آورند.

کلمات کلیدی:
سلامت روان، نظام سلامت، قرآن، مرور گسترده متون، ایران

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1352809/