توانمندی بالینی و روانشناختی پرستاران و همبستگی آن ها با مشخصات فردی-اجتماعی

Publish Year: 1392
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 147

This Paper With 13 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JHPM-2-4_004

تاریخ نمایه سازی: 4 دی 1400

Abstract:

 مقدمه: توانمندی پرستاران نقش مهمی در تحقق رسالت نظام سلامت ایفا می­کند. یکی از مشکلات نظام­ بهداشت و درمان، میزان توانمندی حرفه­ای و مراقبتی پرستاران است. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین توانمندی بالینی و روانشناختی پرستاران و همبستگی آن با مشخصات فردی-اجتماعی آن ها انجام شد. مواد و روش ها: این مطالعه از نوع توصیفی-همبستگی است که در آن ۱۷۰ نفر پرستار با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، از میان پرستاران شاغل در بیمارستان­های تامین اجتماعی استان تهران انتخاب شدند. جمع آوری داده­ها با استفاده از پرسشنامه سه قسمتی مشخصات فردی-اجتماعی، "پرسشنامه توانمندی بالینی" Clinical Competency Questionnaire" و پرسشنامه "توانمندی روانشناختی اسپریتزر"Psychological Empowerment Spreitzer" انجام شد. روایی و پایایی پرسشنامه ها در مطالعات قبلی تایید شده است. تجزیه و تحلیل داده­ها با استفاده از SPSS نسخه ۱۳ صورت گرفت. یافته ها: بالاترین میانگین نمره توانمندی بالینی در بعد توانایی­های مدیریتی (۸/۵±۴۱/۴۴) و کمترین میانگین نمره در بعد اقدامات تشخیصی (۸۴/۱±۹۴/۱۳) حاصل شد. در توانمندی روانشناختی بیشترین میانگین نمره متعلق به بعد شایستگی (۳۸/۱±۴/۹) و کمترین میانگین نمره متعلق به بعد استقلال (۷۲/۱±۳۷/۸) بود. همبستگی معنی داری بین تعداد کارکنان در بخش، سطح تحصیلی پرستاران و برخی ابعاد توانمندی های روانشناختی و بالینی و همچنان بین سابقه کار در بخش فعلی با برخی ابعاد توانمندی بلاینی و سابقه کار بالینی و برخی ابعاد توانمندی روانشناختی بدست آمد (۰۵/۰P<).  نتیجه گیری: با توجه به بالاتر بودن میزان توانایی های مدیریتی و اقدامات تشخیصی در مقابل موثر بودن و مستقل بودن پرستاران، ارائه برنامه های باز­آموزی و آموزش های ضمن خدمت پرستاران، همچنین دادن اختیارات و مسئولیت بیشتر به پرستاران توانمند، می تواند سبب ارتقاء احساس استقلال در پرستاران گردد. 

Authors

حسین ابراهیمی

Department of Psychiatric Nursing, School of Nursing and Midwifery, Tabriz University of Medical Sciences, Tabriz, Iran.

راحله حسین زاده

Labafinejad Hospital, Social Security Organization, Tehran, Iran. (Corresponding author)

منصوره زاغری تفرشی

Department of Nursing Management, School of Nursing and Midwifery, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran

صدف حسین زاده

Social Sciences, University of Tehran, Tehran, Iran.

محمد اصغری جعفرآبادی

Faculty of Health, Medical Education Research Center, Tabriz University of Medical Sciences, Tabriz, Iran.