CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تاثیر درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر طرحواره های هیجانی و راهبردهای نظم جویی شناختی هیجانی زنان مطلقه

عنوان مقاله: تاثیر درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر طرحواره های هیجانی و راهبردهای نظم جویی شناختی هیجانی زنان مطلقه
شناسه ملی مقاله: JR_IJNR-14-6_003
منتشر شده در در سال 1398
مشخصات نویسندگان مقاله:

زینب قنبری - azad university
زهرا بردن - azad university
مونا دانایی کوشا - azad university
اشکان فعله کار - ۴. M. A Clinical Psychology, Department of Psychology, Bandar Abbas Branch, Islamic Azad University, Bandar Abbas, iran.
الهه رفعتی - shiraz university

خلاصه مقاله:
مقدمه: طلاق به عنوان پایان قانونی یک رابطه زوجی، از استرس زاترین رخدادهای زندگی است که چگونگی مدیریت و تعدیل هیجانات به دنبال آن از عوامل تعیین کننده سلامت روان و کیفیت زندگی به شمار می رود. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر طرحواره های هیجانی و راهبردهای نظم جویی شناختی هیجانی زنان مطلقه انجام گرفت. روش کار: روش پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود که در سال ۱۳۹۷-۱۳۹۶  انجام شد. جامعه آماری پژوهش را کلیه زنان مطلقه شهر تهران تشکیل داده و نمونه پژوهش نیز از میان زنان مراجعه کننده به مجتمع قضایی خانواده شعبه ۲ و مجتمع قضایی شهید صدر شهر تهران به تعداد ۳۰ نفر در دو گروه آزمایش (۱۵ نفر) و کنترل (۱۵ نفر) بود که به روش نمونه گیری هدفمند[o۱]  و با تخصیص تصادفی افراد به دو گروه آزمایش و کنترل اانجام گرفت، بدین صورت که پس از انتخاب آزمودنی ها و تعیین دو گروه براساس جنس و سن با استفاده از روش پرتاب سکه، یک گروه به عنوان آزمایش و دیگری به عنوان کنترل انتخاب شد. داده های پژوهش با استفاده از ابزار طرحواره های هیجانی و تنظیم هیجان شناختی که روایی و پایایی آنها در مطالعات متعددی مورد تایید است جمع آوری شده و به وسیله روش های آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و استنباطی (تحلیل کواریانس چند متغیره) و نرم افزار تحلیل داده Spss v.۲۲ تجزیه و تحلیل گردید. یافته ها: یافته های پژوهش نشان داد که درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی به طور معنی داری بر متغیرهای طرحواره هیجانی (۹۹۸/۱۳۳ =F، ۰۵/۰ =P)، مولفه های تنظیم هیجان شناختی مثبت (۱۵۹/۲۸۸ =F، ۰۰۱/۰ =P) و تنظیم هیجان شناختی منفی (۱۶۵/۱۱۲۱ =F، ۰۰۱/۰ =P) زنان مطلقه تاثیر داشته و باعث کاهش در طرحواره ها و راهبردهای هیجانی منفی و افزایش در تنظیم هیجان شناختی مثبت زنان گروه آزمایش گردیده است.  نتیجه گیری: با توجه به یافته های پژوهش پیشنهاد می شود که از این روش مداخله جهت کاهش مشکلات و پیامدهای روانی و رفتاری طلاق استفاده شود.  

کلمات کلیدی:
Mental awareness-based cognitive therapy, emotional schemas, emotional ordering strategies, divorced women, درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی, طرحواره های هیجانی, راهبردهای نظم جویی هیجانی, زنان مطلقه

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1357888/