تاثیر درمان ذهن آگاهی مثبت محور، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان شناختی رفتاری بر سرمایه عاطفی دانش آموزان دختر افسرده

Publish Year: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 233

This Paper With 9 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_PEN-6-3_004

تاریخ نمایه سازی: 4 دی 1400

Abstract:

مقدمه: سرمایه عاطفی از زمره متغیرهای مثبتی است که می­تواند در بهبود شرایط دختران دانش ­آموز افسرده موثر واقع شود. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر درمان ذهن­ آگاهی مثبت­محور، شناخت­ درمانی مبتنی بر ذهن ­آگاهی و درمان شناختی-رفتاری بر سرمایه عاطفی دانش ­آموزان دختر افسرده اجرا شد. روش : روش پژوهش از نوع نیمه­ آزمایشی و طرح پژوهش چهار گروهی با دو مرحله­ پیش ­آزمون و پس ­آزمون بود. به منظور انجام پژوهش از میان دانش­ آموزان افسرده دختر مقطع متوسطه اول در شهر نائین در سال ۱۳۹۶، ۶۰  نفر به ­صورت هدفمند انتخاب و به­ طور تصادفی در سه گروه آزمایش (۱۵ نفر برای هر گروه) و گروه کنترل (۱۵ نفر) گمارده شدند. از پرسشنامه سرمایه عاطفی (ACQ- گل­پرور، ۱۳۹۵) برای سنجش در مراحل پیش ­آزمون و پس ­آزمون استفاده شد. گروه در­مان ذهن­ آگاهی مثبت ­محور، شناخت­ درمانی مبتنی بر ذهن ­آگاهی و درمان شناختی-رفتاری هر یک به مدت ۱۲ جلسه، تحت درمان قرار گرفتند. داده­ ها از طریق تحلیل کوواریانس چند متغیری (MANCOVA) تحلیل شد. یافته­ ها: نتایج نشان داد که بین در­مان ذهن­ آگاهی مثبت ­محور، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن ­آگاهی و درمان شناختی-رفتاری با گروه کنترل در پس ­آزمون، پس از کنترل پیش ­آزمون در سرمایه عاطفی (۰/۰۰۱> P، ۳۴۰/۴۰=F) و سه مولفه­ آن (عاطفه مثبت (۰/۰۰۱> P، ۲۹۲/۹۰=F)، احساس انرژی (۰/۰۰۱> P، ۲۱۰/۹۱=F) و شادمانی (۰/۰۰۱> P، ۱۸۶/۵۹=F)) تفاوت معنادار وجود دارد. در سرمایه عاطفی و سه مولفه آن بین گروه ذهن­ آگاهی مثبت­ محور با گروه شناخت ­درمانی مبتنی بر ذهن­ آگاهی تفاوت معناداری وجود نداشت (۰/۰۵p).  نتیجه­ گیری: بر اساس نتایج پژوهش حاضر، می­توان در­مان ذهن­ آگاهی مثبت ­محور­، سپس شناخت­ درمانی مبتنی بر ذهن­ آگاهی و درمان شناختی-رفتاری را برای ارتقاء سرمایه عاطفی دختران دانش­ آموز افسرده در محیط­های آموزشی و درمانی استفاده نمود. 

Keywords:

Affective Capital , Positive Mindfulness Therapy , Mindfulness Based Cognitive Therapy , Cognitive-Behavioral Therapy , Students with Depression. , سرمایه عاطفی , درمان ذهن آگاهی مثبت محور , شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی , درمان شناختی-رفتاری , دانش آموزان افسرده.

Authors

محسن گل پرور

Associate Professor, Department of Psychology, Islamic Azad University, Isfahan (Khorasgan) Branch, Isfahan, Iran

فاطمه السادات طباطبایی نژاد

PhD Student, Department of Psychology, Islamic Azad University, Isfahan (Khorasgan) Branch, Isfahan, Iran

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Klasen F, Otto C, Kriston L. Risk and protective factors ...
  • Shakibaei F, Esmaeili M. Study of MDD epidemiology in students ...
  • Avenevoli S, Swendsen J, He J-P. Major depression in the ...
  • Yue L, Dajun Z, Yinghao L, Tianqiang H. Meta-analysis of ...
  • Golparvar M, Enayati M. Structural model of the relationship between ...
  • Kovacs M, Bylsma LM, Yaroslavsky I, Positive affectivity is dampened ...
  • Yarcheski A, Mahon NE. Meta-analyses of predictors of hope in ...
  • Honarmand Zadeh R, Sajjadian I. Effectiveness of positive group intervention ...
  • Baer RA. Mindfulness-based treatment approaches: Clinician’s guide to evidence base ...
  • Ames C, Richardson J, Payne S, Smith P, Leigh E. ...
  • doi: ۱۰.۵۵۰۲/ijw.v۶i۲.۵۵۷۲۸. Ivtzan I, Young T, Martman J, Jeffrey A, ...
  • نمایش کامل مراجع