CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

گزارش فنی: بررسی عملکرد سامانه های مختلف سطوح آبگیر باران در تولید رواناب در منطقه نیمه خشک عون ابن علی (آذربایجان شرقی)

عنوان مقاله: گزارش فنی: بررسی عملکرد سامانه های مختلف سطوح آبگیر باران در تولید رواناب در منطقه نیمه خشک عون ابن علی (آذربایجان شرقی)
شناسه ملی مقاله: JR_JWEM-7-2_010
منتشر شده در در سال 1394
مشخصات نویسندگان مقاله:

داود نیک نژاد - مربی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی
محمد روغنی - استادیار، پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری
ابوالفضل ناصری - استادیار، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی
جمشید یاراحمدی - استادیار، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی
کریم مهرورز - مربی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی
محمدابراهیم صادق زاده - کارشناس، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی

خلاصه مقاله:
استفاده بهینه از نزولات جوی به­ خصوص برف و باران در مناطق خشک و نیمه خشک از اهمیت ویژه ای برخوردار است. ایجاد سطوح آبگیر با ضریب رواناب بالا و ذخیره کردن رواناب حاصل از آن می تواند شرایط پایداری را در برطرف کردن نیاز آبی گیاهان و درختان برای فصول کم آب فراهم نماید. برای این منظور، سه تیمار انتخاب شد که شامل سطح طبیعی دست­نخورده، سطح طبیعی با پوشش لاشه چینی و پوشش پلاستیک با رویه لاشه چینی بودند. مساحت هر کدام از کرت های آزمایش چهار مترمربع و به شکل مربع بودند که در زمین شیب دار با شیب متوسط ۱۸-۱۱ درصد احداث شده بودند. نتایج حاصل از ۳۴ مورد بارندگی نشان داد که رواناب حاصل از سطح طبیعی با پوشش لاشه­ چین ، سطح طبیعی دست نخورده و سطح پوشش نایلون با رویه لاشه­ چین به­ ترتیب ۱۳، ۲۰ و ۵۷ درصد بارندگی می باشد. میزان بارندگی برای شروع رواناب در تیمار های مذکور به ­ترتیب ۵.۳، ۴.۷ و ۲.۶ میلی متر بود. بیشترین مقدار رواناب مربوط به تیمار پوشش نایلون با رویه لاشه چین بود که در این پژوهش به عنوان یک گزینه مناسب برای استحصال آب باران پیشنهاد می شود.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1360996/