CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

اثر مقادیر مختلف کود نیتروژن بر برخی شاخصهای فیزیولوژیک رشد و رنگیزه-های فتوسنتزی هیبریدهای دیررس، میان رس و زودرس ذرت (Zea mays L.)

عنوان مقاله: اثر مقادیر مختلف کود نیتروژن بر برخی شاخصهای فیزیولوژیک رشد و رنگیزه-های فتوسنتزی هیبریدهای دیررس، میان رس و زودرس ذرت (Zea mays L.)
شناسه ملی مقاله: JR_JISPP-8-30_004
منتشر شده در در سال 1398
مشخصات نویسندگان مقاله:

محیل پورابراهیمی فومنی - زابل- دانشگاه زابل-دانشکده کشاورزی-گروه زراعت
علیرضا سیروس مهر - زابل- دانشگاه زابل-دانشکده کشاورزی-گروه زراعت
حمیدرضا عشقی زاده - اصفهان-دانشگاه صنعتی اصفهان-دانشکده کشاورزی-گروه زراعت و اصلاح نباتات
محمدرضا اصغری پور - زابل- دانشگاه زابل-دانشکده کشاورزی-گروه زراعت
عیسی خمری - زابل- دانشگاه زابل-دانشکده کشاورزی-گروه زراعت

خلاصه مقاله:
این پژوهش به منظور بررسی سطوح مختلف کود شیمیایی نیتروژن (۰، ۸۰، ۱۶۰ و ۲۴۰ کیلوگرم نیتروژن در هکتار از منبع اوره ۴۶%=N) بر برخی صفات فیزیولوژیک رشد و رنگیزه­های فتوسنتزی در سه هیبرید ذرت سینگل کراس با دوره رسیدگی مختلف (زودرس ۲۶۰، میان رس ۵۰۰ و دیررس ۷۰۴)، در زابل و اصفهان به ترتیب در سال­های ۱۳۹۳ و ۱۳۹۴ اجرا شد. آزمایش به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. نتایج آزمایش نشان داد که شاخص­های فیزیولوژیک مانند شاخص سطح برگ، سرعت رشد گیاه و سرعت رشد نسبی تحت تاثیر کود نیتروژن قرار گرفتند. افزایش کود نیتروژن از ۸۰ تا ۲۴۰ کیلوگرم کود نیتروژن در هکتار شاخص­ سطح برگ، سرعت رشد گیاه و سرعت رشد نسبی را از ۳۵ روز پس از کاشت (حدود ۳۰۰ درجه روز رشد) افزایش داد که این افزایش پس از رشد زایشی معنی­دار بود. با افزایش مقدار کود نیتروژن، مقدار رنگیزه­های فتوسنتزی افزایش یافت. بیشینه عملکرد دانه ذرت در منطقه اصفهان و زابل به ترتیب در هیبریدهای ۷۰۴ و ۵۰۰ در سطح کودی ۱۶۰ کیلوگرم در هکتار و کمترین میزان عملکرد دانه در هر دو منطقه در تیمار شاهد به دست آمد. حد آستانه مصرف کود نیتروژن جهت ۵۰ درصد افت عملکرد در منطقه زابل و اصفهان برای هیبرید ۷۰۴ به ترتیب ۲۰۰ و ۱۷۸ و برای هیبرید ۵۰۰ به ترتیب ۱۹۲ و ۱۶۴ و برای هیبرید ۲۶۰ به ترتیب ۱۸۶ و ۱۵۰ کیلوگرم در هکتار بود. درمجموع، هیبرید سینگل کراس ۷۰۴ در مقایسه با دو هیبرید دیگر و همچنین منطقه اصفهان نسبت به زابل از لحاظ صفات اندازه­گیری شده برتری نشان دادند.    

کلمات کلیدی:
Growth Indices, Maturity groups, Threshold level, حد بهینه مصرف کود, دوره رسیدگی, شاخص های رشد

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1367233/