CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

ارزیابی میزان بیان برخی از ژن های تحمل به خشکی و تغییرات آنزیمی در ارقام منوژرم چغندرقند تحت شرایط تنش خشکی

عنوان مقاله: ارزیابی میزان بیان برخی از ژن های تحمل به خشکی و تغییرات آنزیمی در ارقام منوژرم چغندرقند تحت شرایط تنش خشکی
شناسه ملی مقاله: JR_JISPP-9-35_014
منتشر شده در در سال 1399
مشخصات نویسندگان مقاله:

سعید نواب پور - Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
سیده ساناز رمضانپور - Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
احد یامچی - Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
علی اصغر نصرالله نژاد - Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
حسین شفاپور - Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
ابوالفضل مازندرانی - Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources

خلاصه مقاله:
چغندر­قند یکی از گیاهان استراتژیک و صنعتی دنیا محسوب می­گردد و نقش مهمی در تولید قند دارد. خشکی یکی از مهمترین عوامل محدود کننده تولید چغندر­قند است. بر این اساس این آزمایش در قالب طرح کرت­های خرد شده بر پایه طرح بلوک کامل تصادفی در سال زراعی ۹۵-۱۳۹۴ با چهار تکرار در منطقه چناران روستای بهمن جان انجام شد. فاکتور اصلی آزمایش شامل سه دور آبیاری ۷ و ۱۴ و ۲۱ روز به روش قطره ای و فاکتور فرعی مشتمل بر ۴ رقم (شامل ارقام خارجی سمنتا و پیرولا و ارقام داخلی شامل پایا (۰۱۶) و شکوفا (۰۳۴)) بود. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد با افزایش فواصل آبیاری از ۷ به ۲۱ روز موجب کاهش عملکرد ریشه چغندرقند از ۷/۸۸ به ۱/۷۶ تن در هکتار گردید. همچنین با افزایش فواصل آبیاری از ۷ به ۲۱ روز میزان اکسیداسیون سلولی که بر آوردی از فعالیت رادیکال‎های آزاد اکسیژن (ROS) می باشد مطابق انتظار افزایش نشان داد که در تیمار آبیاری هر ۲۱ روز (۸/۲۱ میکرومول بر گرم وزن تر) بیشترین مقدار آن مشاهده شد. بیشترین مقدار آنزیم کاتالاز و سوپر اکسید دیسموتاز به ترتیب ۱۱۹ و ۱۴۸۱ واحد استاندارد بر میلی گرم پروتئین بود که به ترتیب در تیمارهای آبیاری هر ۱۴ و هر ۲۱ روز مشاهده شد. نتایج بیان ژنهای CPX۱، CPX۲ و NDP حاکی از افزایش میزان بیان هر ژن سه تحت شرایط بروز تنش خشکی بود که مبین نقش آنها در القای تحمل به خشکی بود. 

کلمات کلیدی:
Catalase enzyme, Drought stress, Gene expression, Sugar beet, Superoxide dismutase enzyme, بیان ژن, تنش خشکی, سوپراکسید دیسموتاز, چغندر قند, کاتالاز.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1367548/