CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تاثیر توالی و فاصله زمانی افزودن ماده افزودنی و سولفوسولفورون به آب سخت در کنترل یولاف وحشی زمستانه (Avena sterilis ssp. ludoviciana Durieu.)

عنوان مقاله: تاثیر توالی و فاصله زمانی افزودن ماده افزودنی و سولفوسولفورون به آب سخت در کنترل یولاف وحشی زمستانه (Avena sterilis ssp. ludoviciana Durieu.)
شناسه ملی مقاله: JR_JPP-34-3_009
منتشر شده در در سال 1399
مشخصات نویسندگان مقاله:

اکبر علی وردی - گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
سمیه بدرخانی - گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
گودرز احمدوند - گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

خلاصه مقاله:
اینکه آیا توالی و فاصله زمانی افزودن ماده افزودنی و علف­کش به آب سخت می­تواند کارایی علف­کش را تحت تاثیر قرار دهد یا خیر تاکنون بدون پاسخ مانده بود. در آزمایش دز-پاسخ که در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه بوعلی سینا اجرا شد، شش مقدار از سولفوسولفورون با آب مقطر و آب سخت حاوی کاتیون­های Na+، Ca++ و Fe+++ (۶۰۰ میلی­گرم در لیتر از نمک کربناتی) با و بدون افزودن اسیدسیتریک (۵۰۰ میلی­گرم در لیتر) یا سولفات آمونیوم (۲۰ گرم در لیتر) نیم ساعت قبل، همزمان و نیم ساعت بعد از افزودن علف­کش به حامل­های پاشش بر روی یولاف وحشی زمستانه در مرحله چهار برگی پاشیده شد. نتایج تجزیه و تحلیل رگرسیون غیرخطی نشان داد که برعکس سولفات­آمونیوم که بر کارایی سولفوسولفورون بی­تاثیر بود، افزودن اسید­سیتریک به آب مقطر با هر توالی و فاصله زمانی نسبت به سولفوسولفورون باعث بهبود کارایی سولفوسولفورون شد. حضور کاتیون­های Na+، Ca++ و Fe+++ در حامل پاشش مقدار سولفوسولفورون لازم برای کاهش ۹۰ درصدی وزن خشک یولاف وحشی زمستانه را به ترتیب از ۸۰/۹ به ۶۰/۲۷، ۴۸/۴۷ و ۳۲/۵۰ گرم در هکتار افزایش داد. بین شدت ناسازگاری کاتیون­های Ca++ و Fe+++ اختلاف معنی­داری مشاهده نشد. افزودن هر دو ماده افزودنی نیم ساعت بعد از افزودن سولفوسولفورون به آب مقطر حاوی کاتیون­ها هیچ تاثیری در رفع اثر ناسازگار کاتیون­ها بر کارایی سولفوسولفورون نداشت. برعکس، افزودن سولفوسولفورون نیم ساعت بعد از افزودن مواد افزودنی به آب مقطر حاوی کاتیون­ها بهترین کارایی سولفوسولفورون را رقم زد. بنابراین، موضوع توالی صحیح افزودن ماده افزودنی و علف­کش به آب سخت حایز اهمیت است. عدم اطلاع از این موضوع، نه تنها سبب عدم کنترل علف­هرز بلکه هزینه­های اضافی به کشاورز تحمیل خواهد کرد. 

کلمات کلیدی:
املاح آب سخت, علف کش اسیدی ضعیف, کیفیت آب سمپاشی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1368727/