CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بومی سازی علوم تربیتی در ایران؛ ضرورتها و چالشها

عنوان مقاله: بومی سازی علوم تربیتی در ایران؛ ضرورتها و چالشها
شناسه ملی مقاله: JR_KSIU-24-83_002
منتشر شده در در سال 1399
مشخصات نویسندگان مقاله:

ابراهیم خسروی - دانشجوی دکتری فلسفه تعلیم و تربیت، دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی دانشگاه خوارزمی تهران.
اکبر صالحی - دکترای فلسفه تعلیم و تربیت، استادیار گروه فلسفه تعلیم و تربیت، دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی دانشگاه خوارزمی تهران
علیرضا محمودنیا - دکترای فلسفه تعلیم و تربیت، دانشیار فلسفه تعلیم و تربیت، دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه خوارزمی، تهران.
محسن ایمانی نائینی - دکترای فلسفه تعلیم و تربیت، دانشیار فلسفه تعلیم و تربیت، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران.

خلاصه مقاله:
هدف: محققان در این مقاله به بررسی ضرورتها و چالشهای بومی سازی برنامه درسی علوم تربیتی در ایران پرداخته و نحله های مختلف آن را در حوزه علوم تربیتی بررسی کرده است. روش: در پژوهش حاضر از روشهای تحلیل مفهومی و قیاس نظری استفاده شده است. یافته ها: در این رویکرد با تفکیک مفاهیم مختلف در گفتمان علوم تربیتی بومی، چهار مورد از مهم ترین ضرورتهای بومی سازی برنامه درسی علوم تربیتی در ایران، شناسایی و مهم ترین چالشهای آن استخراج شد که عبارتند از: ۱) تفابل فرهنگ اسلامی ایرانی با فرهنگ غربی، ۲) فقدان دانش اسلامی پایه در اساتید علوم تربیتی، ۳) نبود برنامه های درسی بومی برای علوم تربیتی، ۴) عدم حمایت برخی روشنفکران ایرانی از بومی سازی علوم تربیتی و ۵) حجم زیاد ترجمه ها به جای اقتباس در علوم تربیتی بومی. نتیجه گیری: نقد و بررسی ضرورتها و تحلیل جامعی از چالشهای بومی سازی علوم تربیتی نشان داد با دوری از هر گونه افراط و تفریط در دانش بومی و دانش جهانی می توان در مواجهه با فرصتها و چالشهای پیش رو، تصمیمات بهتر و موثرتری اتخاذ کرد وگامی در مسیر بومی سازی برنامه درسی علوم تربیتی در ایران برداشت.

کلمات کلیدی:
بومی سازی, علوم تربیتی, ضرورتها, چالشها

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1374931/