CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بازآفرینی رهبری معنوی: الگویی مبتنی بر تعالیم اسلامی بر اساس کتاب شریف میزان الحکمه

عنوان مقاله: بازآفرینی رهبری معنوی: الگویی مبتنی بر تعالیم اسلامی بر اساس کتاب شریف میزان الحکمه
شناسه ملی مقاله: JR_MIUN-10-21_001
منتشر شده در در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

محمد شهبازی - دانشجوی دکتری مدیریت فناوری اطلاعات، گرایش مدیریت خدمات و توسعه فناوری. دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه علامه طباطبایی. تهران، ایران(نویسنده مسئول). تلفن: ۰۹۱۲۶۱۲۱۹۲۱/ Email: m.shahbazi@gmail.com
عبدالله توکلی - دکترای مدیریت، گرایش رفتار سازمانی. دانشیار گروه مدیریت، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه. قم، ایران.
سعید کاظم پوریان - دانشجوی دکتری مدیریت فناوری اطلاعات، گرایش مدیریت خدمات و توسعه فناوری. دانشکده مدیریت و حسابداری، دانشگاه علامه طباطبایی. تهران، ایران.

خلاصه مقاله:
هدف: رهبری معنوی با ایجاد احساس عضویت و معنا در کار و بینش و بصیرت ایجاد شده ناشی از آن، از مهم ترین عوامل ارتقای بهره وری و سلامتی روانی کارکنان در دنیای پر تلاطم و ناپایدار کنونی محسوب می شود. هدف این مقاله، استخراج الگویی از رهبری معنوی بر پایه آموزه های اسلامی بود. روش: روش این پژوهش، کیفی و با رویکرد استقرایی است. به منظور استخراج مطالب از منابع اسلامی- که در این پژوهش به طور خاص کتاب میزان الحکمه استفاده شده است- تکنیک تحلیل مضمون به کار رفته است. یافته ها: نتایج پژوهش در مرحله کیفی نشان داد که الگوی رهبری معنوی اسلامی مشتمل بر سه سطح فردی، گروهی و سازمانی بوده که مولفه های شخصیتی و اعتقادی در بعد فردی، مولفه های منشی و اعتقادی در بعد گروهی و مولفه های بینشی و کنشی در بعد سازمانی اجزای تشکیل دهنده آن است. نتیجه گیری: الگوی نهایی این پژوهش می تواند مبنای مناسبی برای شناخت رهبران از جایگاه خود و همچنین سنجش و ارائه راهکارهای بهبود نقش مدیران سازمانی به عنوان رهبران معنوی در سازمان خویش باشد و بر اساس مولفه های تعریف شده در این الگو، آموزشهای متناسب برای ایفای هرچه بهتر آنها ارائه شود.هدف: رهبری معنوی با ایجاد احساس عضویت و معنا در کار و بینش و بصیرت ایجاد شده ناشی از آن، از مهم ترین عوامل ارتقای بهره وری و سلامتی روانی کارکنان در دنیای پر تلاطم و ناپایدار کنونی محسوب می شود. هدف این مقاله، استخراج الگویی از رهبری معنوی بر پایه آموزه های اسلامی بود. روش: روش این پژوهش، کیفی و با رویکرد استقرایی است. به منظور استخراج مطالب از منابع اسلامی- که در این پژوهش به طور خاص کتاب میزان الحکمه استفاده شده است- تکنیک تحلیل مضمون به کار رفته است. یافته ها: نتایج پژوهش در مرحله کیفی نشان داد که الگوی رهبری معنوی اسلامی مشتمل بر سه سطح فردی، گروهی و سازمانی بوده که مولفه های شخصیتی و اعتقادی در بعد فردی، مولفه های منشی و اعتقادی در بعد گروهی و مولفه های بینشی و کنشی در بعد سازمانی اجزای تشکیل دهنده آن است. نتیجه گیری: الگوی نهایی این پژوهش می تواند مبنای مناسبی برای شناخت رهبران از جایگاه خود و همچنین سنجش و ارائه راهکارهای بهبود نقش مدیران سازمانی به عنوان رهبران معنوی در سازمان خویش باشد و بر اساس مولفه های تعریف شده در این الگو، آموزشهای متناسب برای ایفای هرچه بهتر آنها ارائه شود.

کلمات کلیدی:
رهبری معنوی, معنویت, رهبری, میزان الحکمه, رویکرد اسلامی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1374994/