CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بازشناسی مفهوم خودکارامدی منابع انسانی از منظر نهج البلاغه

عنوان مقاله: بازشناسی مفهوم خودکارامدی منابع انسانی از منظر نهج البلاغه
شناسه ملی مقاله: JR_MIUN-8-18_012
منتشر شده در در سال 1398
مشخصات نویسندگان مقاله:

محمدرضا بهبودی - دکتری مدیریت کسب و کار از دانشگاه ملی استرالیا ؛ استادیار گروه مدیریت دولتی و صنعتی دانشکده مدیریت و حسابداری دانشگاه هرمزگان
عباداله بانشی - دکتری منابع انسانی و رفتار سازمانی از دانشگاه علامه طباطبایی؛ استادیار گروه مدیریت بازرگانی و گمرک، دانشکده مدیریت و حسابداری دانشگاه هرمزگان.
محمد نبی زاده - کارشناس ارشد رشته مدیریت اجرایی، دانشکده مدیریت و حسابداری دانشگاه هرمزگان.

خلاصه مقاله:
هدف: هدف از انجام این پژوهش، بازشناسی مفهوم خودکارامدی بر مبنای کتاب ارزشمند نهج البلاغه بوده است. روش: در این پژوهش از روش کیفی تحلیل مضمون استفاده شد که شامل گردآوری و تحلیل داده های کیفی است. مضمون استفاده شده در این پژوهش، متن نهج البلاغه بود که با تفحص در آن، روایات مربوطه استخراج و سپس با مراجعه به کتاب شرح نهج البلاغه(پیام امام) به تجزیه و تحلیل آنها پرداخته شد. یافته ها: در این پژوهش ۳۵۸ پیام از ۳۸ خطبه، ۱۳ نامه و ۷۸ حکمت کدگذاری شد. این پیامها در مراحل بعد در ۱۹ مفهوم، شش مقوله و دو بعد دسته بندی شدند. نتیجه گیری: مفهوم خودکارامدی از منظر نهج البلاغه دارای دو بعد است. بعد اول، مقدمات؛ شامل سه مقوله خودشناسی و خودسازی، توکل به خداوند در کارها و دانش اندوزی و بعد دوم، پیامدهاست که سه مقوله عملگرایی و استقامت در کار، حسابرسی و مراقبه و سعه صدر و شکیبایی در برابر مشکلات را در بر می گیرد و با مفهوم غربی آن در برخی ابعاد تفاوت دارد.

کلمات کلیدی:
سرمایه روان شناختی, خودکارامدی در اسلام, ابعاد خودکارامدی, نهج البلاغه

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1375038/