چالشهای عدالت انتقالی با اقتدارگرایی در مصر پسامبارک؛ ارزیابی نقش نظام قضایی در ایجاد حکمرانی خوب

Publish Year: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 143

This Paper With 29 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ISJ-14-4_004

تاریخ نمایه سازی: 23 دی 1400

Abstract:

دو روند موازی اما متضاد برای توصیف دهه های اول قرن ۲۱ وجود دارد. از یک طرف؛ اصول سنتی حقوق بینالملل که در منشور ملل متحد به آنها اشاره شد نظیر اصول حاکمیت دولتها، عدم مداخله در امور داخلی کشورها و همچنین اصل مصونیت مقامات دولتی در دهه نخست قرن ۲۱ کارکرد خود را از دست داده و دچار تحول معنایی شدند. در مقابل؛ بعد اخلاقی حاکمیت دولتها از اهمیت زیادی برخوردار شده و امروز دولت ها حفاظت از حاکمیت داخلی را از طریق ارتقای حقوق بشر مورد توجه قرار می دهند. مطرح شدن مفاهیم مهمی نظیر اصل مسئولیت حمایت و عدالت انتقالی در عمل به این معنا است که تحولات داخلی کشورها و رفتارهای غیرحقوقی و نقض حقوق بشر توسط دولتها، واکنشهای داخلی و بینالمللی را به دنبال خواهد داشت. این اتفاق آشکارا در تحولاتی که جهان عرب از سال ۲۰۱۱ به بعد تجربه کرده است، رخ داد. حاکمان سه کشور عربی لیبی، تونس و مصر که در دوران قدرت خود به اشکال مختلف مرتکب نقض حقوق بشر شدند، پس از برکناری از قدرت در معرض محاکمه قرار گرفتند. با این حال، محاکمه مقامات رژیم سابق مصر فرآیند متفاوتی را از لیبی و تونس طی کرد و در واقع، عدالت انتقالی در این کشور به شکل ناقص و مهندسی شده و بدون اینکه منجر به اجرای عدالت شود، به اجرا در آمد. پرسش کلیدی این مقاله این است که چرا عدالت انتقالی در مصر به اجرای عدالت علیه مقامات سابق منجر نشده است؟ فرضیه اصلی این مقاله نیز این است که برتری یافتن منافع سیاسی حاکمان جدید مصر اعم از شورای نظامیان، دولت اخوانی و دولت موقت تحت حمایت نظامیان، سبب تبدیل فرآیند اعمال عدالت انتقالی درباره مقامات رژیم گذشته به عدالت هدایت شده گردیده است. 

Authors

مهدی ذاکریان

دانشیار دانشکده الهیات، حقوق و علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات

سید رضی عمادی

مدرس روابط بین الملل و پژوهشگر حقوقی– سیاسی

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • الشاذلی کریم و الشاذلی فتوح، (۲۰۱۰)، استقلال النظام القضایی المصری: ...
  • براونلی جایسون، (۲۰۱۳)، العنف ضد الاقباط و المرحله الانتقالیه فی ...
  • موافی تامر، (نوفمبر ۲۰۱۳)، الافلات من العقاب: عن العداله الانتقالیه ...
  • Abd Rabou Ahmed, (۲۴ March ۲۰۱۴), Civilian-military Relations and the ...
  • http://www.dailynewsegypt.com/۲۰۱۴/۰۹/۲۴/court-decide-mubaraks-fate-saturday/Al Jazeera, (۲۰March ۲۰۱۱), Egypt Approves Constitutional Changes, http://www.aljazeera.com/news/middleeast/۲۰۱۱/۰۳/۲۰۱۱۳۲۰۱۶۴۱۱۹۹۷۳۱۷۶.htmlAl Jazeera, ...
  • Digital Granma International, (۳ June ۲۰۱۴), Challenges for the next ...
  • Fick Maggie, (۲۱ May ۲۰۱۴), Ousted Egyptian leader Mubarak gets ...
  • Michael Maggie, (۲۷ September ۲۰۱۴), Egyptian court postpones ruling in ...
  • Report of the Secretary General, (۲۳ August ۲۰۰۴), the Rule ...
  • Sheriff Adel Omar and Brown Nathan j, (۲۰۰۲), Judicial independence ...
  • نمایش کامل مراجع