CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی تطبیقی نظریه هوش اخلاقی حضرت علی(ع) در نهج البلاغه با نظریه فضیلتهای اخلاقی مشترک ادیان(دالسگارد، پیترسون و سلیگمن) و اصول هوش اخلاقی(لنیک و کیل)

عنوان مقاله: بررسی تطبیقی نظریه هوش اخلاقی حضرت علی(ع) در نهج البلاغه با نظریه فضیلتهای اخلاقی مشترک ادیان(دالسگارد، پیترسون و سلیگمن) و اصول هوش اخلاقی(لنیک و کیل)
شناسه ملی مقاله: JR_CIUN-8-29_004
منتشر شده در در سال 1397
مشخصات نویسندگان مقاله:

کریم سعید شعبانلو - دانشجوی دکتری روان شناسی تربیتی دانشگاه شهید چمران اهواز،اهواز، ایران.
ناصر بهروزی - دکترای روانشناسی دانشگاه شهید چمران اهواز؛دانشیار گروه روان شناسی دانشگاه شهید چمران اهواز،اهواز،ایران
منیجه شهنی ییلاق - استاد تمام گروه روان شناسی دانشگاه شهیدچمران اهواز ، دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه شهید چمران اهواز،اهواز،ایران.
مسعود صفایی مقدم - استاد گروه علوم تربیتی دانشگاه شهیدچمران اهواز، دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه شهید چمران اهواز،اهواز،ایران.

خلاصه مقاله:
هدف: هدف این پژوهش ارائه نظریه هوش اخلاقی حضرت علی(ع) در نهج البلاغه و بررسی تطبیقی آن با نظریه فضیلتهای اخلاقی مشترک ادیان(دالسگارد، پیترسون و سلیگمن) و اصول هوش اخلاقی(لنیک و کیل) بود. روش: این پژوهش، کیفی و مبتنی بر روش نظریه داده بنیاد بوده و جامعه تحقیق، فرمایشات امام علی(ع) در نهج البلاغه است. برای جمع آوری داده ها، مفاهیم مرتبط با هوش اخلاقی، فیش برداری و کدبندی و بر حسب ویژگی های مشترک، دسته بندی شد. سپس نظریه هوش اخلاقی حضرت علی(ع) ارائه و با نظریه فضیلتهای اخلاقی مشترک ادیان(دالسگارد، پیترسون و سلیگمن) و اصول هوش اخلاقی(لنیک و کیل) مقایسه شد. یافته ها: در نظریه هوش اخلاقی حضرت علی(ع)، هوش اخلاقی در سه بعد الهی، درون فردی و برون فردی ارائه شد. مولفه های هوش اخلاقی در بعد الهی عبارتند از: تقوای الهی، عدم دنیاگرایی، یقین، اخلاص و سپاسگزاری؛ در بعد درون فردی عبارتند از: خردورزی، تواضع و فروتنی، عفت و حیا، صداقت، صبر و شکیبایی و در بعد برون فردی عبارتند از: محبت و احترام، همدلی، عدالت و انصاف، ایثار و از خودگذشتگی، بخشش و وفای به عهد. نتیجه گیری: نظریه هوش اخلاقی حضرت علی(ع) جامع تر از نظریه دالسگارد، پیترسون و سلیگمن و اصول هوش لنیک و کیل است و بسیاری از مولفه های آن از قبیل فضیلت و ارزشهای تقوای الهی، عدم دنیاگرایی، یقین و اخلاص که پایه و اساس سایر ارزشها و اصول هوش اخلاقی اند، در نظریه های مزبور مد نظر قرار نگرفته اند.

کلمات کلیدی:
هوش اخلاقی, حضرت علی(ع), دالسگارد, پیترسون و سلیگمن, لنیک و کیل

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1376527/