CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

اثربخشی «آموزش نظم دهی عاطفه» بر تنظیم شناختی هیجان و میزان هموگلوبین گلیکوزیله در زنان مبتلا به دیابت نوع ۲

عنوان مقاله: اثربخشی «آموزش نظم دهی عاطفه» بر تنظیم شناختی هیجان و میزان هموگلوبین گلیکوزیله در زنان مبتلا به دیابت نوع ۲
شناسه ملی مقاله: JR_JHPM-11-1_002
منتشر شده در در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

سمیه عبدالمحمدزاده - Saveh Branch, Islamic Azad University, Saveh
مژگان آگاه هریس - Payame Noor University, Semnan,
علیرضا آقایوسفی - Payame Noor University, Tehran
مجتبی ملک - Iran University of Medical Sciences, Tehran

خلاصه مقاله:
مقدمه: دیابت یک بیماری مزمن است که با ایجاد محدودیت های بسیار دارای پیامدهای منفی متعدد برای فردمی باشد. هدف از این پژوهش تعیین اثربخشی "آموزش نظم دهی عاطفه" بر تنظیم شناختی هیجان و میزان هموگلوبین گلیکوزیله در زنان مبتلا به دیابت نوع ۲ بود. روش کار: طرح پژوهش حاضر از نوع طرح های نیمه تجربی با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری و با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه زنان مبتلا به دیابت نوع ۲ بود که در پاییز ۱۳۹۹ به آزمایشگاه رسالت واقع در شهر تهران مراجعه کرده بودند. از میان بیماران داوطلب برای شرکت در پژوهش، ۳۰ تن به صورت هدفمند انتخاب شدند و به روش تصادفی ساده با روش قرعه کشی در ۲ گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند (هر گروه ۱۵ تن). برای گردآوری داده ها، از پرسشنامه مشخصات جمعیت شناختی، "پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان" (Cognitive Emotion Regulation Questionnaire) و آزمایش هموگلوبین گلیکوزیله استفاده شد. در مطالعه حاضر، روایی همگرای "پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان" و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب الفا کرونباخ و پایایی دستگاه اندازه گیری هموگلوبین گلیکوزیله محاسبه شد. مداخله "آموزش نظم دهی عاطفه" در دوازده جلسه هرجلسه ۹۰ دقیقه اجرا گردید.  داده ها در نرم افزار اس پی اس اس نسخه ۲۲ تحلیل شد.  یافته ها: "آموزش نظم دهی عاطفه"به طور معناداری در بهبود تنظیم شناختی هیجان و کاهش میزان هموگلوبین گلیکوزیله در زنان مبتلا به دیابت نوع ۲ موثر بود (۰۵/۰>P). نتیجه گیری: "آموزش نظم دهی عاطفه"  مداخله ای موثر در بهبود تنظیم شناختی هیجان و کاهش میزان هموگلوبین گلیکوزیله در زنان مبتلا به دیابت نوع ۲ است. لذا پیشنهاد می شود در طراحی و اجرای برنامه های مربوط به درمان دیابت، از "آموزش نظم دهی عاطفه"به عنوان مداخله ای موثر در تنظیم شناختی هیجان و همچنین کنترل هموگلوبین گلیکوزیله بیماران مبتلا به دیابت استفاده شود.  

کلمات کلیدی:
Diabetes, Cognitive Emotion Regulation, Hemoglobin A۱c, Affect Regulation Training., دیابت, تنظیم شناختی هیجان, هموگلوبین گلیکوزیله, آموزش نظم دهی عاطفه.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1381696/