CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

منشایابی تپه های ماسه ای با استفاده از گرانولومتری رسوبات، تحلیل نقش باد و سنجش از دور (مطالعه موردی: ریگزار صادق آباد- بافق)

عنوان مقاله: منشایابی تپه های ماسه ای با استفاده از گرانولومتری رسوبات، تحلیل نقش باد و سنجش از دور (مطالعه موردی: ریگزار صادق آباد- بافق)
شناسه ملی مقاله: GISCIENCE02_016
منتشر شده در دومین کنفرانس بین المللی علم اطلاعات جغرافیایی بنیادها و کاربردهای بین رشته ای در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

شهرام بهرامی - دانشیار ژئومورفولوژی، دانشگاه شهید بهشتی تهران
کاظم طاهری نژاد - دانشجوی دکترای ژئومورفولوژی، دانشگاه شهید بهشتی تهران
زهرا یونسیان - دانشجوی دکترای ژئومورفولوژی، دانشگاه شهید بهشتی تهران

خلاصه مقاله:
امروزه پدیده فرسایش بادی به عنوان یکی از مهمترین فرآیندهای تخریب اراضی در مناطق مختلف دنیا از جمله ایران بشمار می رود. فرسایش بادی می تواند روی لندفرمهای مناطق خشک تاثیر گذار باشد. جلوگیری از حرکت رسوبات بادی در مناطق برداشت، یک برنامه عملیاتی است و انجام این عملیات نیازمند شناسایی منشا ماسه ها می باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی منشا و جهت حمل ماسه های بادی در ریگزار صادق آباد در شمال غرب شهرستان بافق است. برای رسیدن به اهداف پژوهش حاضر، از داده های باد، پیمایش های زمینی، نقشه های توپوگرافی، داده های حاصل از آنالیزهای آزمایشگاهی و تصاویر سنجش از دور استفاده شده است. همچنین از نرم افزارهای ArcGIS۱۰.۳، GRADISTAT , WRPLOT و ENVI برای آنالیز داده ها و اطلاعات استفاده شد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که جهت باد غالب در منطقه مورد مطالعه از جهت شمال غربی می باشد و بادهای شمال غربی؛ ریگزار را بیشتر از بقیه بادها تحت تاثیر قرار می دهند. همچنین نتایج حاصل از بررسی های آزمایشگاهی، منشا ماسه ها را از روی دشت اپانداژ در بخش غربی و شمالی ارگ و مخروط افکنه های مجاورریگزار مشخص نمود. فاصله حمل ماسه در منطقه مورد مطالعه حدود ۲۰ کیلومتر می باشد که نشان از نزدیک بودن ماسه ها به مناطق منشا می باشد.

کلمات کلیدی:
ریگزار صادق آباد بافق، گرانولومتری، تپه های ماسه ای، باد

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1383883/