پلیت تکتونیک و تغییرات اقلیمی

Publish Year: 1383
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 126

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_SEPEHR-13-50_012

تاریخ نمایه سازی: 16 بهمن 1400

Abstract:

 اقلیم زمین ثابت نیست، دامنه تغییرات بسیاروسیع است و از دوره های گرم و مرطوب تا یخچالی را شامل می شود. سنگها و رسوبات آثار بسیاری از تغییرات اقلیمی گذشته را در خود ذخیره کرده اند، رسوبات نمکی، خاکهای قرمز، کائولین، رسوبات آهکی و مرجان ها شواهدی از اقالیم گرم و رسوبات و نهشته های یخچالی و پادگانه های رودخانه ای شواهدی از اقالیم سرد هستند. سن یابی چنین شواهدی نشان می دهد برخی از این تغییرات دراز مدت و برخی دیگر کوتاه مدت بوده اند، گرمای مزوزوئیک میلیونها سال دوام داشته و تناوب دوره های یخچالی و بین یخچالی پلیستوسن فقط هزاران سال طول کشیده است .  چرا و چگونه چنین تغییرات وسیعی اتفاق می افتد؟ با یک نگرش سیستمی به زمین پاسخ این سوال آسان تر خواهد بود. زمین سیستمی است که در آن مجموعه ای از فرایندهای متقابل و متصل بهم در یک مقیاس وسیع فضایی و زمانی عمل می کند، بنابراین علت منفرد نیست و الزاما مجموعه ای از علت ها پاسخگو خواهند بود.  به طور کلی شرایط اقلیمی نتیجه اثر متقابل و پیچیده دو منبع مهم انرژی، انرژی خورشیدی و انرژی زمین است. تابش ورودی خورشیدی اولین منبع انرژی زمین است که سیالات زمین (آب و اتمسفر) را به حرکت درمی آورد. انرژی درونی زمین عامل حرکت پلیت هاست، این حرکت باعث جابه جایی قاره ها، تشکیل آتشفشانها، برخاستن کوه ها، تغییرات بزرگ مقیاس سطح دریاست. تاکنون نظریات متعددی در تبیین علل تغییرات اقلیمی وضع شده است و لیکن هیچیک از آنها به صورت قطعی پاسخگو نبوده اند، بلکه هر یک بخشی از پدیده را تشریح کرده اند. با پیدایش تئوری پلیت تکتونیک این تئوری جایگاه ویژهای در تشریح علل تغییرات بلند مدت اقلیمی یافت .

Authors

پوران طاحونی

دکترای جغرافیای طبیعی(ژئومورفولوژی)

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • ۱ - منبع اصلیBarron .Eric J.-Climatic variation in earth history ...
  • ۲ - منابع کمکی. ...
  • تاربورک، ادواردجی- لوتگن، فردریک ک.- مبانی زمین شناسی- مترجم اخروی، ...
  • رودیمن، و.ف- کوترباخ، ج- بالاآمدن فلاتها و تغییر اوضاع اقلیمیزمین- ...
  • علیجانی، بهلول- کاویانی، محمدرضا- مبانی آب و هواشناسی - انتشارات ...
  • مر، فرید- مدبری، سروش- زمین ساخت صفحهای و فرایندهای زمین ...
  • نمایش کامل مراجع