CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی تناسب زبان و محتوای شعر عرفانی عهد تیموری بر اساس نظریه تمثیل آگویناس (مطالعه موردی: ابزار بیان وحدت وجود در هفت اورنگ جامی)

عنوان مقاله: بررسی تناسب زبان و محتوای شعر عرفانی عهد تیموری بر اساس نظریه تمثیل آگویناس (مطالعه موردی: ابزار بیان وحدت وجود در هفت اورنگ جامی)
شناسه ملی مقاله: JR_ADAB-2-1_004
منتشر شده در در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

حمید طاهری - عضو هیات علمی دانشگاه بین المللی امام خمینی ره
رمضان تفسیری - دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی دانشگاه بین المللی امام خمینی

خلاصه مقاله:
عرفان نوعی از شناخت فراحسی و فراعقلی و مسیر و طریقی در معرفت است که عارف با سیر و طی مراحل سلوک، صاحب دریافت­ و تجارب و معرفتی خاص می­شود که انتقال حقیقت این تجارب، با زبان عبارت و معمول، غیرممکن است. عارف با استفاده از ابزارهایی ویژه، به ابداع زبان جدید می­پردازد که آن را «زبان اشارت» می­گویند. عرفان تعلیمی ایجاب می­ کند تا امور انتزاعی و مفاهیم متناقض ­نما در قالب حکایت­ها، قصه­ها، رمزها، تمثیل و دیگر گونه­ های زبان اشاری ملموس و محسوس شود که این کارکرد، سبب گسترش زبان عرفان به­ویژه حکایت­ و تمثیل شد و عرفان از حیث زبان و محتوا تحول پذیرفت. تحول محتوایی و زبانی عرفان، کاهش جذبات، تلفیق شریعت و طریقت، رونق و تاثیر اندیشه­های شیعی و مکتب ابن عربی در عرفان دوره تیموری برجسته و هویداست. این اثربخشی، عرفان ذوقی را به تعلیمی و زبان رمزی را به زبان تصویری و تعلیمی تبدیل کرد و آثار شعری جامی، از این منظر از شاهکارهای ادب تعلیمی دوره موردمطالعه این تحقیق محسوب می­شوند. این مقاله با تکیه بر نظریه تمثیل به روش توصیفی تحلیلی، به این نتیجه دست یافته است که شاخص­ترین ابزار بیان اشاری در این دوره، تمثیل­ است؛ زیرا حکایت های تمثیلی با تمام ظرفیت­ها و ظرافت­ها، توان محسوس ­سازی امور معقول را دارند. برای محدودکردن دامنه تحقیق، به موضوع وحدت وجود و شاخه ها و وابسته ­های آن در هفت اورنگ جامی بسنده کرده ­ایم.  

کلمات کلیدی:
زبان عرفان, شعر عرفانی, تجربه وحدت وجود, نظریه تمثیل, هفت­اورنگ

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1394687/