اثر شکافت (Fission Track) و استفاده از آن در تعیین سن مسکویت های موجود در پگماتیت های منطقه جندق (ایران مرکزی - شمال شرق استان اصفهان)

Publish Year: 1377
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: Persian
View: 2,324

متن کامل این Paper منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل Paper (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

SGSI02_022

تاریخ نمایه سازی: 20 مرداد 1385

Abstract:

یکی از مهمترین مباحث علم زمین شناسی و ژئوکرونولوژی (Geochronology) تعیین سن سنگها، کانی ها و رخدادهای زمین شناسی است . چرا که اهمیت بسیار زیادی در تعبیر و تفسیرهای زمین شناسی و همچنین کشف معادن ناشناخته و یا پنهان دارد. یکی ازروشهای اساسی تعیین سن سنگ ها، کانی ها و حوادث زمین شناسی که امروزه در سراسر دنیا مورد استفاده قرار میگیرد روش Fission Track می باشد. این روش از تعیین سن بسیار ساده و کم هزینه بوده و تنها به یک راکتور با شارنوترونی (Neutron Flux) ثابت احتیاج دارد. در کشور ما ایران نیز با وجود راکتور مینیاتوری مرکز تکنولوژی هسته ای اصفهان (Miniature Neutron Source Reactor) براحتی می توان از آن بهره جست. برای زمان سنجی (Dating) یک نمونه کانی با روش فوق، یک سطوح درونی (interior Surface) نمونه را ساییده و صیقل می دهند، آنگاه با محلولی مناسب و تحت شرایطی خاص، در این سطح، خوردگی شیمیایی (Etching) ایجاد می کنند. پس از این کار بوسیله یک میکروسوپ پتروگرافی تعداد اثرات (Trancks) حاصل از فیزیون خود بخودی (Spontaneous Fission) اورانیوم 238 را در یک سانتی متر مربع شمارش می نمایند. اثرهای فیزیونی به آسانی توسط شکل لوله ای (Tabular) آنها قابل تشخیص هستند. در مرحله بعد لازم است که نمونه کانی مورد بررسی را در دمای مناسبی حرارت داده تا تمام اثرهای حاصل از فیزیون خوبخودی از بین رفته (Annealing) و آنرا تحت تابش نوترونهای حرارتی (Thermal Neutrons) در یک راکتور هسته ای قرار می دهند تا این بار بر اثر فیزیون القایی (induced Fission) اورانیوم 235، اثرهای جدیدی در آن پدید آید. نمونه را برای بار دوم دچار خوردگی شیمیایی نموده و اثرهای جدید موجود در آن را شمارش می نمایند. حال با استفاده از تعداد اثرهای حاصل شمارش هر دو مرحله، و دزنوترونی (Neutron Dose) یعنی جمع نوترونهای تابیده شده به نمونه، می توان سن نمونه کانی مورد مطالعه را به دست آورد. تعیین سن یک نمونه از مسکویت های موجود در پگماتیت های منطقه جندق به روش Fission Track نشان می دهد که سن تقریبی آن 8 مثبت و منفی 179 میلیون سال است.

Authors

قدرت ترابی

مرکز تکنولوژی هسته ای اصفهان، MNSR

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • هاتف، محمدرضا؛ 1374- زمین‌شناسی و پترولوژی سنگ‌های آذرین و دگرگونی ...
  • _ Susov, M. et al., ; 1979- "Geology and Minerals ...
  • نمایش کامل مراجع