CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تبیین الگوی تاب آوری شهر در مقابله با بلایای بیولوژیکی و بیماری های واگیردار (مورد پژوهی: کووید ۱۹ در شهر زنجان)

عنوان مقاله: تبیین الگوی تاب آوری شهر در مقابله با بلایای بیولوژیکی و بیماری های واگیردار (مورد پژوهی: کووید ۱۹ در شهر زنجان)
شناسه ملی مقاله: JR_JARGS-11-44_004
منتشر شده در در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

مینا شیرمحمدی - Zanjan University
عیسی پیری - Zanjan University
ابوالفضل مشکینی - Tarbia Modares University
محسن کلانتری - Shahid Beheshti University

خلاصه مقاله:
الگوی تاب آوری بر قابلیت ها و شیوه های برخورد مردم و جوامع با بحران ها و بلایا تاکید دارد. این تحقیق با هدف تبیین تاب آوری شهر با استفاده از داده ها به بررسی الگویی مناسب جهت مقابله با بلایای بیولوژیکی، بیماری های واگیردار و کووید ۱۹ پرداخته است. از نظر هدف این تحقیق، کاربردی و از نظر نوع، توصیفی و تحلیلی است. با استفاده از روش پرسشنامه ای و مصاحبه، داده ها شناسایی و دسته­بندی شدند و درنهایت، پس از انجام فرآیند تحلیل تم با روش گرندد تئوری، درنهایت ۴۰ تم اصلی به دست آمد. پژوهشگران تم­های استخراج شده را در قالب ۱۲ مفهوم کلی و ۴۰ زیرمجموعه نام­گذاری نمودند. شاخص های کالبدی-محیطی، زیرساخت بهداشتی، مدیریتی، شرایط فرهنگی و اجتماعی، نهادی، اقتصادی، اطلاعات مردم، ارزش آفرینی اجتماعی، عملکرد پیشگیرانه، افزایش سلامت جامعه و تسهیل خدمات رسانی بهداشتی شاخص های به ­کار رفته در این تحقیق جهت تحلیل عاملی انتخاب شدند. روابط متغیرهای به کار رفته در این تحقیق، در مدل پارادایمی و مفهومی تحقیق نشان داده شده است و داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار ۲۲ spss و لیزرل ۸.۸ مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است. بر اساس نتایج به دست آمده، رابطه­ی بین فرهنگی-اجتماعی و تاب­آوری (۸۸/۰) دارای بیش ترین تاثیر است و کم ترین رابطه مربوط به رابطه­ی بین مدیریتی و فرهنگی-اجتماعی (۴۱/۰) است. با توجه به خروجی لیزرل مقدار X۲ محاسبه شده برابر با ۳۴/۱۱۰۵ است که نسبت به درجه­ی آزادی ۷۳۱ عدد ۵۱/۱ به دست می آید و کم تر از ۳ است. پایین بودن این شاخص، نشان دهنده­ی تفاوت اندک میان مدل مفهومی با داده­های مشاهده شده­ی تحقیق است. مقدار RMSEA، ۰۳۷/۰ و کم تر از ۰۸/۰ است و نشان می دهد میانگین مجذور خطاهای مدل مناسب است. همچنین بر اساس روابط تحقیق، رابطه­ی مثبت و معنادار بین متغیرهای تحقیق، تاب آوری شهر را نشان می­دهند و مابین ابعاد الگوی تاب آوری برای مقابله با بیماری کووید ۱۹ ارتباط معناداری وجود دارد.

کلمات کلیدی:
Urban resilience, biological disasters, Contagious diseases, Zanjan city, تاب آوری شهر, بلایای بیولوژیکی, بیماری های واگیردار, شهر زنجان.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1405289/