CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

گونه شناسی نقش مایه های طبیعی گلیم کرمانجی

عنوان مقاله: گونه شناسی نقش مایه های طبیعی گلیم کرمانجی
شناسه ملی مقاله: JR_GOLJAM-16-37_003
منتشر شده در در سال 1399
مشخصات نویسندگان مقاله:

آیگین مردانی - PhD. Student, Department of Art Studies,Faculty of Research Excellence in Art and Entrepreneurship, Art University of Isfahan.
صدرالدین طاهری - Dean of Faculty of Research Excellence in Art and Entrepreneurship,Department of Art studies,Art University of Isfahan.

خلاصه مقاله:
قوم کرمانج شمال خراسان، از اقوام فعال ایران در کار آفرینش گلیم هستند و این هنر یکی از مهم ترین تولیدات خانگی آنان به شمار می رود. این پژوهش توسعه ای، پس از بررسی صد و سی نمونه گلیم کرمانجی (۴۰ نمونه از ساکنین روستاهای کرمانج نشین خراسان شمالی، ۳۶ نمونه از بین عشایر کرمانج و ۵۴ نمونه نیز در مجموعه های تاجران و فروشندگان فرش در بجنورد، قوچان و مشهد) و استخراج نقش مایه های برگرفته از طبیعت آنها، تلاش دارد به گونه شناسی این نقش ها و بررسی شیوه های ترکیب بندی آنها بپردازد. داده های کیفی واکاوی شده در این نوشتار به دو شیوه میدانی و اسنادی یافته اندوزی شده اند. نقش مایه های گلیم کرمانجی را از نظر موضوعی می توان در چهار گروه تقسیم بندی نمود: ۱. نقش های طبیعی، ۲. نقش های برگرفته از ابزار و وسایل زندگی، ۳. نقش های انتزاعی، ۴. ریزنقش های هندسی؛ که بیشترین شمار و گوناگونی را در این میان نقش مایه های طبیعی دارند. وابستگی زندگی کرمانج ها به عوامل جغرافیایی و شرایط زیست محیطی، طبیعت را در ذهن ایشان بدل به کنشگری قهار و سترگ ساخته و به نیروهای آن نقشی اسطوره ای بخشیده است. نقش مایه های طبیعی در گلیم کرمانجی خود در سه گروه جای می گیرند: ۱. نقش های جانوری که به سه شیوه شمایلی، برساخته و نمادین بازنمایی می شوند (همچون: طاووس، مرغابی، دم جنبانک، مریشک، دیک، عقاب، هوپ هوپ، ده وه، جیران، به ران، گوجی، به زن نیری، منیگ، چووچک، گال، ری وی، چاکل و چاکلی نکل خار و چاگل شقه، و کاووک) ۲. نقش های گیاهی (همچون: گل، دار، مه ره، و پرک) ۳. نقش های برگرفته از پدیده های طبیعی (همچون: چیک، گانی و خارخارک). بافنده کرمانج در چیدمان نقش ها بر گستره گلیم نیز از ارتباط خود با طبیعت الگو گرفته. اکثر نقش های زمینه دارای موضوعاتی است که ارتباط مستقیم تری با زندگی روزمره او دارند، در حالی که نقش های تکرارشونده حاشیه، از طبیعت پیرامون زندگی ایلیاتی یا از انگاره های نمادین و ذهنی الهام گرفته شده است.

کلمات کلیدی:
The Kurmanj Nomad of North Khorasan, Kurmanji Kilim, Natural Motifs, Typology., قوم کرمانج شمال خراسان, گلیم کرمانجی, نقش مایه های طبیعی, گونه شناسی.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1419669/