توسعه ی هژمونیک ایران در منطقه ی خزر و فراخزر

Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 157

نسخه کامل این Paper ارائه نشده است و در دسترس نمی باشد

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JPD-1-4_004

تاریخ نمایه سازی: 24 اسفند 1400

Abstract:

منطقه ی خزر تا پیش از فروپاشی شوروی سابق از اهمیت چندانی برخوردار نبوده؛ اما در یک دهه ی گذشته، کشف منابع جدید انرژی در این منطقه و اهمیت یافتن موقعیت ژئوپلیتیک آن که در مسیر اروپا، آسیا و خاورمیانه قرار دارد و نیز نقش مهم آن در ایجاد توازن قدرت در جهان، توجه شدید کشورهای غرب و روسیه به این منطقه را برانگیخت. منطقه ی فراخزر نیز که در زمان اتحاد جماهیر شوروی به بخش های شرقی دریای خزر اطلاق می شد و از دید جغرافیایی می توان آن را به قلمروهای غربی خزر هم تعمیم داد، نگاه کشورهای قدرتمند را به خود جلب کرده است. تحولات آینده ی این دو منطقه و نقش آن در قدرت و هژمونی کشورها، ایجاب می کند که ایران نیز به عنوان یکی از کشورهای منطقه ی خزر، برای گسترش دامنه ی نفوذ خود در آنجا برنامه ریزی کند. ایران از میان همه ی کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای و به ویژه در مقایسه با روسیه، دارای مزیت ها و توانش های هژمونیک مساعدتری است که این کشور را برای در پیش گرفتن سیاست خارجی پیشرونده توانا می سازد. این مقاله با تکیه بر مفهوم پسامدرن هژمونی در ژئوپلیتیک که ملهم از نظریات آنتونیو گرامشی و مکتب فرانکفورت است، به طرح این فرضیه می پردازد که ایران می تواند با تکیه بر توانش های ژئوپلیتیک خود در سیاست خارجی، نفوذ منطقه ای و فرامنطقه ای فراوانی در خزر بدست آورد که «بار هژمونیک» به سیاست خارجی ایران می بخشد. روش تحقیق این پژوهش، توصیفی- تحلیلی است و اطلاعات و یافته های آن، به روش کتابخانه ای و استادی گردآوری شده است. بررسی نشان می دهد که ایران با تکیه بر توانش های ژئوپلیتکی در سیاست خارجی خود، می تواند هژمونی خود را در این منطقه برقرار و پایدار سازد.

Keywords:

منطقه ی خزر و فراخزر , ایران , توانش ژئوپلیتیکی , هژمونی

Authors

مصیب قره بیگی

کارشناسی ارشد جغرافیای سیاسی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

حسین ربیعی

استادیار جغرافیای سیاسی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

سجاد پورعلی

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیای سیاسی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • آبرکراجی، نیکلاس، رهیل، استفن و ترنر و برایان اس (۱۳۶۷). ...
  • شکوری، محمدجان (۱۳۸۷)، وضعیت زبان فارسی در تاجیکستان، سوم شهریور ...
  • Asisian, Njdeh: Russia & Iran: Strategic Alliance or Marriage of ...
  • Bakshi, Jyotsna: Russia and Uzbekistan Sign: Treaty of Alliance Relations, ...
  • Blagov, Sergei (۲۰۱۰): Russia Tries to Scuttle Proposed Trans-Caspian Pipeline, ...
  • URL:http://www.academia.edu/۲۸۱۸۸۱۸/Potential_Iranian_hegemony_in_oil producing_Is lamic_countries_Implications_for_oil_geopoliticsLosensky, Paul (۲۰۰۹): Farid ad-Din ‘Attār's Memorial of ...
  • نمایش کامل مراجع