CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

روشهای غیردارویی کنترل تهوع و استفراغ دوران بارداری در ایران: یک مطالعه مروری روایتی

عنوان مقاله: روشهای غیردارویی کنترل تهوع و استفراغ دوران بارداری در ایران: یک مطالعه مروری روایتی
شناسه ملی مقاله: JR_IJOGI-24-12_012
منتشر شده در در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

هاشم جری نشین - دانشیار گروه بیهوشی، مرکز تحقیقات بیهوشی، مراقبت های ویژه و کنترل درد، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران.
سید ابراهیم صادقی - استادیار گروه بیهوشی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران.
مهرداد ملک شعار - استادیار گروه بیهوشی، مرکز تحقیقات بیهوشی، مراقبت های ویژه و کنترل درد، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران.
محمد صادق صنیع جهرمی - دانشیار گروه بیهوشی، مرکز تحقیقات بیهوشی و کنترل درد، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی جهرم، جهرم، ایران.
فاطمه رحمانیان - متخصص طب اورژانس، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی جهرم، جهرم، ایران.
ناصر حاتمی - دانشجوی پزشکی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی جهرم، جهرم، ایران.
نوید کلانی - مربی گروه بیهوشی، مرکز تحقیقات مولفه های اجتماعی نظام سلامت، دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی جهرم، جهرم، ایران.

خلاصه مقاله:
مقدمه: تهوع و استفراغ، از شکایت­های شایع زنان در نیمه اول بارداری است. برای پیشگیری از تهوع و استفراغ، روش های دارویی و غیردارویی متعددی پیشنهاد شده است. از آنجایی که درمان­های دارویی با عوارض جانبی همراه هستند، مطالعه حاضر با هدف بررسی روش­های غیردارویی کنترل تهوع و استفراغ دوران بارداری در ایران انجام شد.روش کار: در این مطالعه مرور روایتی یا نقلی، تمام مقالات چاپ شده در مجلات فارسی زبان داخلی با استفاده از بانک­های اطلاعاتی SID، Magiran و موتور جستجوگر گوگل اسکالر و استفاده از کلیدواژه های فارسی: روش­های غیردارویی، تهوع، استفراغ و بارداری و ترکیبی از این کلیدواژه­ها در بازه زمانی ۱۳۸۰ تا سال ۱۴۰۰ مورد جستجو قرار گرفتند. در این مطالعه فقط مطالعات کارآزمایی بالینی و اصیل مورد بررسی قرار گرفتند.یافته ها: در این مطالعه از بین ۶۷۹ مقالات جستجو شده، ۲۸ مقاله مرتبط که تمامی اطلاعات مورد بررسی در چک لیست طراحی شده را داشتند، وارد مطالعه شدند. بر اساس نتایج مورد بررسی، روش­های غیردارویی متعددی از جمله استفاده از طب فشاری، آموزش تن آرامی بنسون، آرام سازی پیشرونده عضلانی، راهنمای تغذیه ای اوتاوا، رفلکسولوژی شبکه خورشیدی کف پا، آروماتراپی با لیمو، مشاوره روانی با رویکرد زوج درمانی، مشاوره خانواده محور، حمایت تلفنی و استفاده از داروهای گیاهی نظیر زنجبیل، بابونه و هل، بر درمان تهوع و استفراغ بارداری موثر بودند. نتیجه گیری: مطالعه حاضر شواهد مناسبی در زمینه موثر بودن و بی ضرر بودن تمامی روش­های مورد استفاده در مطالعات را نشان داد. به نظر می­رسد تمامی روش­های غیردارویی تهوع و استفراغ مانند استفاده از طب فشاری را بتوان به عنوان روش­هایی بسیار آسان در درمان زنان باردار استفاده کرد؛ با این حال مطالعه حاضر قادر نبود ارجحیت روش های پیشنهاد شده را بررسی کند که مراقبان سلامت می­توانند با توجه به امکانات موجود و تمایلات بیمار از بین روش­هایی که توسط شواهد قبلی از مطالعات کارآزمایی بالینی پشتیبانی می­شوند، انتخاب کنند.

کلمات کلیدی:
استفراغ, ایران, بارداری, تهوع, روش­های غیردارویی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1420738/