CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

جایگاه ژئواستراتژی پاکستان در امنیت سیستان-بلوچستان جمهوری اسلامی ایران

عنوان مقاله: جایگاه ژئواستراتژی پاکستان در امنیت سیستان-بلوچستان جمهوری اسلامی ایران
شناسه ملی مقاله: JR_PRIW-11-2_008
منتشر شده در در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

سروش امیری - Associate Professor of International Relations and Faculty Member, Amin University of Law Enforcement Sciences, Tehran, Iran.( responsible Author)
قاسم بشیری - PhD Student in Political Science, Islamic Azad University, Karaj Branch, Iran

خلاصه مقاله:
پیشینه و هدف: امروزه و در عصر جهانی شدن به دلیل یک دست شدن جامعه جهانی همه مسائل به یکدیگر مرتبط و نزدیک شده که یکی از این مسائل امنیت است. به عبارت دیگر در چنین محیط جهانی، امنیت یک کشور معادل امنیت همه است و بر عکس، یعنی مفهوم امنیت یک مفهوم متقابل، مساوی و یکسان برای همه دولت هاست. هدف از مقاله حاضر بررسی بررسی عوامل ژئوپلیتیکی منطقه­ایی و فرامنطقه­ایی بر امنیت مرزهای جمهوری اسلامی ایران. روش:این تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی بوده و روش تحقیق پیمایش می باشد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه کارکنان اساتید و نخبگان علوم سیاسی شهر تهران می باشد. همچنین نمونه تحقیق حاضر ۱۲۵ نفر می باشد. ابزار جمع­آوری داده­ها در مقاله حاضر، پرسشنامه (پرسشنامه ای محقق ساخته و مشتمل بر ۳۶ سوال) می­باشد. برای بررسی قابلیت اعتبار پرسشنامه تحقیق از اعتبار صوری استفاده شده و جهت سنجش پایایی آن نیز از روش آلفای کرونباخ استفاده شده است. پس از گردآوری داده­ها از بین افراد نمونه با استفاده از نرم افزار spss تجزیه و تحلیل داده ها صورت گرفته است. یافته­ها:نتایج تحقیق نشان داد که تاثیر ۴ متغیر ژئوپلیتیکی؛ افزایش اختلافات مذهبی، قاچاق کالا،  امنیت مرزها، خلل در روابط فرهنگی) معنادار است. اما با توجه به اینکه سطح معناداری متغیر خلل در روابط سیاسی ایران و پاکستان (۸۸۶/۰) و بیشتر از ۰۵/۰ می باشد، تاثیر حضور جریانهای تکفیری بر این متغیر مورد تائید قرار نمی گیرد. همچنین در بین ۵ متغیر وابسته تحقیق، اختلافات مذهبی با ضریب رگرسیونی ۳۹۸/۰ دارای بالاترین ضریب رگرسیونی و متغیر خلل در روابط سیاسی ایران و پاکستان با ضریب ۰۶۳/۰ دارای ضعیف ترین ضریب رگرسیونی می باشند. پیشنهاد: با درک اهمیت راهبردی بودن سیستان و بلوچستان در هر دو حالت بحری و بری بودن آن است که توافق های چندجانبه فرهنگی،سیاسی و اقتصادی بین ایران و پاکستان از یک سو با هندوستان و افغانستان و چین برای فعال کردن دو بندر چابهار و گوادر از سوی دیگر ایران، می توان پیش بینی کرد بحران­های موجود کاهش یافته و روابط بین دو کشور گسترش یابد.

کلمات کلیدی:
Takfiri Flows, Pakistan, Sistan & Baluchistan, Border Security, Relations., جریان های تکفیری, پاکستان, سیستان و بلوچستان, امنیت مرزی, روابط.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1431326/