CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

بررسی علت رویین تنی در شاهنامه و مهابهارت بر اساس الگوهای آیینی

عنوان مقاله: بررسی علت رویین تنی در شاهنامه و مهابهارت بر اساس الگوهای آیینی
شناسه ملی مقاله: JR_JCTK-13-25_004
منتشر شده در در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

محمود رضایی دشت ارژنه - استاد زبان و ادبیات فارسی، بخش زبان و ادبیات فارسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران.
فرخ حاجیانی - دانشیار فرهنگ و زبان ایران باستان، بخش زبان های خارجه و زبان شناسی،ذدانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران.
علی فرزانه قصرالدشتی - دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی، بخش زبان و ادبیات فارسی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران.

خلاصه مقاله:
رویین تنی یکی از مباحث تکرار شونده در حماسه های جهان است که در شاهنامه و مهابهارت نیز نمود یافته است. اما درباه علت رویین تنی روایت های متعددی در سرتاسر جهان دیده می شود؛ رویین تنی با آب، رویین تنی با خون اژدها، رویین تنی به کمک خدایان و… که همگی قدمت بسیار دارند و با اساطیر کهن پیوند خورده اند و یافتن نشانه های روایت کهن تر در آنها سخت می نماید. در سوی دیگر نیز آیین های شمنی، آیین های بسیار کهنی هستند که در واقع تکرار اسطوره های بسیار کهن بوده اند. بنابراین می توانند در یافتن اشکال کهن اسطوره راهنمای بسیار مفیدی باشند. در این تحقیق سعی شده است علل رویین تنی در روایت های شاهنامه و مهابهارت، بر اساس آیین های شمنی تحلیل شده و اصیل ترین روایت در باب رویین تنی به دست آید. بر اساس این تحقیق رویین تنی به واسطه بلعیده شدن توسط اژدها که در اسطوره روایت های ایرانی نمود یافته، اصالتی بسیار کهن تر دارد؛ اما قدیم ترین روایت احتمالا روایت رویین تنی ارجونه است که با تغییراتی در مهابهارت نمود یافته است.

کلمات کلیدی:
رویین تنی, شاهنامه, مهابهارت, شمنیسم, اسفندیار

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1431374/