CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

مبانی فقهی رفاه عمومی و جایگاه آن در حکومت اسلامی

عنوان مقاله: مبانی فقهی رفاه عمومی و جایگاه آن در حکومت اسلامی
شناسه ملی مقاله: JR_EJS-4-1_005
منتشر شده در در سال 1401
مشخصات نویسندگان مقاله:

نریمان سبحانی نیا - دانشجوی دکتری فقه و مبانی حقوق اسلامی، گروه فقه و حقوق، واحد محلات، دانشگاه آزاد اسلامی، محلات، ایران.
میثم خزایی - .استادیار گروه حقوق، دانشگاه آیت الله بروجردی، بروجرد، ایران.؛ مدرس مدعو واحد محلات، دانشگاه آزاد اسلامی، محلات، ایران
علیرضا سلیمی - استادیار گروه فقه و حقوق اسلامی، واحد محلات، دانشگاه آزاد اسلامی، محلات ایران
عبدالمجید سیفی - استادیار گروه علوم سیاسی دانشگاه آیت الله العظمی بروجردی، بروجرد، ایران

خلاصه مقاله:
زمینه و هدف: رفاه عمومی که به معنای بهره مندی پیوسته و متعادل مردم از امکانات مادی به صورت مشروع و معقول است، همواره مورد توجه مکاتب بشری و الهی و تصمیم گیران جوامع، بوده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی مبانی فقهی رفاه عمومی و تبیین جایگاه آن در حکومت اسلامی است.مواد و روش ها: روش پژوهش به صورت توصیفی تحلیلی بوده و جمعآوری اطلاعات بصورت کتابخانهای است.یافته ها: شرع اسلام به عنوان مکتبی الهی، رفاه عمومی را در قالب مفاهیمی هم چون عدل، یاری رساندن به نیازمندان، محرومین و مستمندان، مورد توجه قرار داده است. با نگاهی عمیقتر به مقاصد شارع حکیم، مشخص میگردد در وضع احکام شرعی توجه فراوانی به رفاه عمومی شده است.ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری مورد توجه بوده است.نتیجه گیری: براساس سیاست گذاری های کلان اسلام، رفاه عمومی در شرع اسلام درقالب مفاهیمی همچون عدل، یاری رساندن به نیازمندان، محرومین و مستمندان و تامین امنیت و آزادی آن ها متبلور شده و به عنوان یکی از مقاصد شرع، مطرح می گردد. وارسی های رفاه عمومی در شرع اسلام نشان از آن دارد که در کنار رفاه مادی، رفاه معنوی نیز مدنظر قرار گرفته به گونه ای که هر دو بعد جسمی و روحی انسان را در بر می گیرد. نگرش اجتماعی به احکام اسلام، موجب می گردد حاکم جامعه اسلامی بتواند با مدیریت زکات، خمس، وقف، صدقات و قرض الحسنه گام های مهمی را در تحقق رفاه عمومی بردارد.

کلمات کلیدی:
رفاه عمومی, امنیت, عدالت, فقر زدایی

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1434617/