ظرفیت ها و دلالت های آموزه های اسلامی در مقابله با آسیب اجتماعی اعتیاد

Publish Year: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 120

This Paper With 11 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ISSH-2-2_009

تاریخ نمایه سازی: 2 خرداد 1401

Abstract:

اعتیاد و سوءمصرف مواد مخدر یکی از آسیب های اجتماعی مهم در کشور ما است که به دلیل گستره فزاینده، عمق تاثیر و پیامدهای سوء آن بسیار نگران کننده بوده و از آن در کنار مسئله طلاق، به عنوان مهم ترین آسیب ها و معضلات اجتماعی حال حاضر کشور یاد می شود. تاکنون تلاش های بسیاری توسط دانش پژوهان علوم رفتاری و علوم اجتماعی جهت تبیین و تحلیل این مسئله صورت گرفته اما به ظرفیت ها و دلالت های آموزه های اسلامی در هر دو ساحت نظری و عملی کمتر پرداخته شده است. توجه پژوهشگران و دست اندرکاران عرصه مقابله با اعتیاد و مواد مخدر به ظرفیت های آموزه های اسلامی می تواند به توسعه برنامه های مقابله با رویکرد اسلامی و متناسب با نیازهای بومی کشور ما کمک کند. مقابله با اعتیاد و سوء مصرف مواد مخدر باید در هر دو سوی عرضه (تولید، توزیع و فروش) مواد مخدر و تقاضا (خرید و سوء مصرف) انجام پذیرد. در سمت عرضه، آموزه های اسلامی می تواند به وضع قوانین بازدارنده و نیز به حذف انگیزه های سوداگری مواد کمک کند. مقابله با اعتیاد و مواد مخدر در سمت تقاضا، شامل سه مرحله پیشگیری، درمان، و التیام بخشی می شود. در مرحله پیشگیری نیز، هم آموزه های بینشی (نظیر نگاه به دنیا و فلسفه زندگی و...) و هم آموزه های اخلاقی و رفتاری (نظیر صبر و خویشتن داری در مواجهه با سختی ها و کنترل امیال و...) در کاهش گرایش و بروز سوءمصرف مواد مخدر تاثیرگذارند. در مرحله درمان، آموزه های اسلامی می توانند خلا معنویت را در افراد مبتلا کاهش داده، با امیدبخشی و تقویت اراده فرد (به طور مثال، بهره گیری از ادعیه، مناجات و توسل به ائمه(علیهم السلام)) به تکمیل چرخه درمان و کاهش ضریب بازگشت و پایداری هرچه بیشتر سلامت فرد بهبودیافته کمک کنند. متاسفانه به مرحله التیام به ویژه در اطرافیان فرد آسیب دیده، چندان توجه نشده، اما به نظر می رسد بهره گیری از آموزه های اسلامی و استفاده از کارشناسان دینی در هر سه مرحله پیشگیری، درمان، و التیام، مفید و بلکه ضروری است.

Authors

میثم آقداغی

استادیار پژوهشی دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی، تهران، ایران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • احمدی، وحیده و همکاران، (۱۳۹۵)، سال نمای امنیت جمهوری اسلامی ...
  • پسندیده، عباس و محمدرضا کیومرثی، (۱۳۹۳)، درآمدی بر پیشگیری از ...
  • حسینی خامنه ای، سیدعلی، (۱۴۰۳)، اجوبه الاستفتائات، قابل بازیابی در:http://farsi.khamenei.ir/treatise-content?id=۱۲۸۱۴۰۳رنجبر ...
  • روشن پژوه، محسن، اظهارات در نشست خبری، ۱۶/۴/۱۳۹۶ قابل بازیابی ...
  • صرامی، حمید (مدیرکل دفتر تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با ...
  • میری آشتیانی، الهام، (۱۳۸۴)، جامعه شناسی اعتیاد در ایران امروز، ...
  • نمایش کامل مراجع