ارزیابی صفات وتنوع ژنتیکی لاین های اتایپ چغندرقند برای تحمل به بیماری ریزومانیا با استفاده از نشانگر مولکولی SSR

Publish Year: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 143

This Paper With 12 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JCB-14-41_009

تاریخ نمایه سازی: 9 خرداد 1401

Abstract:

چکیده مبسوط  مقدمه و هدف: چغندرقند یکی از محصولات مهم زراعی در دنیا است و بخش عمده ای از شکر مصرفی در کشور ما از این گیاه تامین می شود. برنامه های اصلاح نباتات براساس ایجاد تنوع و انتخاب صفات کمی و کیفی بررسی تنوع ژنتیکی اولین گام برنامه های اصلاحی محسوب می شود.  مواد و روش ها: در این مطالعه به منظور بررسی تنوع ژنتیکی از ۳۰ ژنوتیپ (لاین اوتایپ) که دارای صفات فنوتیپی متفاوت بودند استفاده شد. این آزمایش به صورت طرح آزمایشی بلوک کامل تصادفی در سطح مزرعه ای به اجرا در آمد. این ۳۰ ژنوتیپ از نظر صفات مرفولوژیکی «نمره رشد، رنگ برگ، یکنواختی ریشه، بیماری ریزومانیا ریشه، درصد قند، عملکرد (وزن)، عملکرد قند» موردبررسی قرار گرفت.  یافته ها: نتایج تجزیه واریانس آماری صفات موردمطالعه نشان داد ژنوتیپ ها از نظر همه صفات اندازه گیری شده دارای اختلاف و تنوع معنی داری می باشند. همچنین ژنوتیپ ها به وسیله ۱۰ جفت آغازگر SSR موردبررسی قرار گرفتند که از ۱۰ آغازگر SSR، ۳ آغازگر چند شکلی را نشان دادند. این ۳ آغازگر از نظر الگوی باندی موردبررسی قرار گرفتند و باندها براساس وجود یا عدم وجود (صفر و یک) نمرده دهی شدند و برای درک بهتر شباهت ها و تفاوت ها از ماتریس تشابه استفاده شد. که نتایج نشان داد از بین ۳ آغازگر موردمطالعه ، آغازگر SB۰۶ ، ۱۰۰% چند شکلی را نشان داده که می توان نتیجه گرفت این نشانگر تنوع را بهتر نشان می دهد. علاوه بر ارزیابی صفات و تنوع ژنتیکی با استفاده از نشانگر مولکولی SSR، به منظور تعیین ارتباط بین صفات مورفولوژیکی و داده های مولکولی و شناسایی نشانگرهایی که پیوستگی با این صفات را دارند نیز از روش رگرسیون گام به گام انجام شد. نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که ارتباط معنی داری بین صفات و برخی از مکان های ژنی آغازگرهای موردمطالعه وجود دارند. مکان ژنی آغازگر SB۰۶-۱ با بیشترین تعداد صفت مرتبط بود. بالاترین همبستگی بین مکان ژنی آغازگر SB۰۶-۱ , SB۰۶-۳ و صفت یکنواختی ریشه (r=۰.۴۰**) در سطح ۱% را نشان دادند.    نتیجه گیری: با نتایج بدست آمده از تجزیه ارتباط می توان نتیجه گرفت که مکان ژنی آغازگر SB۰۶-۱ برای آغازگر SSR بالاترین ارتباط با صفات را نشان دادند. بنابراین، این نشانگرها می توانند برای مطالعه تنوع ژنتیکی و تجزیه ارتباط در مطالعه برنامه های اصلاحی چغندرقند مورداستفاده قرار بگیرند و از آن ها در انتخاب به کمک نشانگر استفاده نمود.نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که نشانگرهای SSR می توانند ژنوتیپ های چغندرقند را از هم تفکیک کرده و تنوع ژنتیکی را به خوبی نشان دهند. بنابراین از این نشانگرها می توان در برنامه های اصلاحی استفاده نمود. 

Authors

فرشته خورسندی

Ferdowsi University of Mashhad, Faculty of Agriculture,

سید حسن مرعشی

Department of Biotechnology and Plant Breeding Ferdowsi University of Mashhad, Faculty of Agriculture

مسعود احمدی

Sugar Beet Research, Khorasan Razavi Agricultural Research and Training Center, Agricultural Research, Education and Extension Organization

فرج اله شهریاری احمدی

Department of Biotechnology and Plant Breeding Ferdowsi University of Mashhad, Faculty of Agriculture

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Asgarinejad, P. and J. Dost. ۲۰۱۶. Evaluation of genetic diversity ...
  • Bazrafshan, M. and S. Darabi. ۲۰۱۵. Screening of tetraploid half-sister ...
  • Darabi, S. and J. Sultani. ۲۰۱۸. Study of quantitative and ...
  • Farrokhi, J., R. Darvishzadeh, H. Hatami Maleki, L. Naseri and ...
  • Hamidi, H. and M. Ahmadi. ۲۰۱۸. Evaluation of genetic diversity ...
  • Izzatullayeva, V., Z. Akparov, S. Babayeva, J. Ojaghi and M. ...
  • Karim, M.R., H. Sabouri and M.A. Ebrahimi. ۲۰۱۹. The relationship ...
  • Kouchaki, A. and A. Sultani. ۱۹۹۶. Sugar beet cultivation. Publisher ...
  • Mandoulakani, B., H. Azizi, Y. Piri, S. Rahmanpour and L. ...
  • Rahimi, M. ۲۰۱۸. Using stepwise regression to identify ISSR molecular ...
  • Rajabi, A. and F. Taleghani. ۲۰۱۵. The study drought tolerance ...
  • Sultani, J. and A. Rajabi. ۲۰۱۹. Investigation of agronomic characteristics ...
  • Taški-Ajduković, K., N. Nagl, Ž. Ćurčić and M. Zorić. ۲۰۱۷. ...
  • نمایش کامل مراجع