CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

مطالعه تطبیقی فرهنگ سازمانی حاکم بر کتابخانه های عمومی و دانشگاهی شهر تهران و بررسی رابطه آن با رضایت کاربر

عنوان مقاله: مطالعه تطبیقی فرهنگ سازمانی حاکم بر کتابخانه های عمومی و دانشگاهی شهر تهران و بررسی رابطه آن با رضایت کاربر
شناسه ملی مقاله: JR_PUBLIJ-18-3_004
منتشر شده در در سال 1391
مشخصات نویسندگان مقاله:

محمد حسن زاده - Department of KISc, Tarbiyat Modarress University
المیرا کریمی - Tarbiyat Modarress University

خلاصه مقاله:
هدف: هدف مقاله حاضر، مطالعه تطبیقی فرهنگ سازمانی حاکم بر کتابخانه های عمومی و دانشگاهی شهر تهران و بررسی رابطه آن با رضایت کاربر است. روش: این پژوهش از نوع کاربردی است و به روش پیمایشی- توصیفی انجام گرفته است. جامعه پژوهش به سه دسته کتابداران و مدیران کتابخانه­های عمومی و دانشگاهی شهر تهران و کاربران این کتابخانه­ها تقسیم می شوند. از میان کتابخانه­های عمومی (تحت پوشش نهاد کتابخانه های عمومی)، آن دسته از کتابخانه هایی انتخاب گردید که حداقل ۳ کتابدار در آن مشغول به کار باشند. در مجموع ۲۲ کتابخانه عمومی و ۱۱ کتابخانه دانشگاهی انتخاب شد. از میان کاربران کتابخانه­های دانشگاهی ۳۸۳ کاربر به روش نمونه گیری با احتمال متناسب با اندازه و از میان کاربران کتابخانه های عمومی ۳۸۱ کاربر به روش تصادفی گزینش گردید. داده­های پژوهش از طریق دو پرسشنامه محقق ساخته فرهنگ سازمانی و رضایت کاربر گردآوری شد. پرسشنامه فرهنگ سازمانی براساس مدل چارچوب ارزش های رقابتی کامرون و کوئین طراحی گردید. داده­ها با آمار توصیفی و استنباطی شامل آزمون من- ویتنی و آزمون همبستگی اسپیرمن تحلیل شدند. یافته ها: براساس نتایج پژوهش، فرهنگ سازمانی حاکم بر کتابخانه­های عمومی شهر تهران را فرهنگ سازمانی قومی و فرهنگ کتابخانه­های دانشگاهی را فرهنگ سلسله مراتبی تشکیل می دهد. بین کتابخانه­های عمومی و دانشگاهی شهر تهران از نظر فرهنگ سازمانی تفاوت معنی داری وجود نداشت. بین رضایت کاربر کتابخانه های عمومی و نوع فرهنگ سازمانی این کتابخانه­ها رابطه معنی داری مشاهده نشد؛ اما رابطه بین رضایت کاربر کتابخانه­های دانشگاهی و نوع فرهنگ سازمانی این کتابخانه­ها معنی دار (۶۶/۰) بود. اصالت/ارزش: تاکنون مطالعه تطبیقی فرهنگ سازمانی حاکم بر انواع کتابخانه­ها در ایران و همچنین بررسی ارتباط فرهنگ سازمانی با رضایت کاربران به عنوان یک متغیر در مطالعات کتابداری و اطلاع رسانی اصلا مورد توجه قرار نگرفته است.  

کلمات کلیدی:
Organizational Culture, Subcultures, Public Libraries, University Libraries, Users’ Satisfaction, فرهنگ سازمانی, خرده فرهنگ ها, کتابخانه های عمومی, کتابخانه های دانشگاهی, رضایت کاربر.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1462481/