مطالعه تطبیقی شرایط ایمنی کتابخانه های عمومی وابسته به سازمان فرهنگی هنری شهرداری و نهاد کتابخانه های عمومی کشور در شهر تهران
عنوان مقاله: مطالعه تطبیقی شرایط ایمنی کتابخانه های عمومی وابسته به سازمان فرهنگی هنری شهرداری و نهاد کتابخانه های عمومی کشور در شهر تهران
شناسه ملی مقاله: JR_PUBLIJ-16-4_008
منتشر شده در در سال 1389
شناسه ملی مقاله: JR_PUBLIJ-16-4_008
منتشر شده در در سال 1389
مشخصات نویسندگان مقاله:
زهره میرحسینی - Islamic Azad University, Tehran North branch
مهشید تقی چیزری - Islamic Azad University, Tehran North branch
خلاصه مقاله:
زهره میرحسینی - Islamic Azad University, Tehran North branch
مهشید تقی چیزری - Islamic Azad University, Tehran North branch
هدف: هدف از انجام این پژوهش، شناخت و مقایسه شرایط ایمنی کتابخانههای عمومی وابسته به نهاد کتابخانههای عمومی کشور و سازمان فرهنگی هنری شهرداری در شهر تهران به منظور شناخت و مقایسه نقاط قوت و ضعف، و اشتراک و افتراق آنها در رابطه با شاخص های ایمنی میباشد.
روش: روش پژوهش حاضر، پیمایشی است. جامعه آماری شامل ۳۷ باب کتابخانه عمومی وابسته به نهاد و ۷۲ باب کتابخانه وابسته به شهرداری شهر تهران میباشد که روی هم شامل ۱۰۹ کتابخانه است. ابزار گردآوری دادهها در این پژوهش سیاهه وارسی محقق ساخته ای در قالب پرسشنامه است و شامل سوالاتی در ۸ شاخص ایمنی و حفاظت کتابخانه میباشد که توسط پاسخگویان تکمیل شد.
یافتهها: یافته ها نشان داد که در شاخص اول (کیفیت ساختمان کتابخانه) در دو معیار و در شاخص چهارم (ایمنی کتابخانه در برابر آتش سوزی) در یک معیار تفاوت معنیداری میان کتابخانه های نهاد و کتابخانه های شهرداری تهران وجود دارد به طوری که این معیارها در کتابخانههای نهاد بیشتر رعایت شده و کتابخانههای نهاد از نظر کیفیت ساختمان بهتر از کتابخانههای شهرداری ارزیابی شدند. در مورد ایمنی در برابر آتش سوزی، به استثنای یک مورد تفاوت معنیدار که در کتابخانههای نهاد رعایت شده بود، تفاوت معنی داری مشاهده نشد. در شاخص دوم (ایمنی کتابخانه در برابر زلزله)، شاخص سوم (ایمنی کتابخانه در برابر طوفان و آب گرفتگی) و شاخص هشتم (حفاظت در برابر آسیب های ناشی از عوامل بیولوژیکی) تفاوت معنیداری بین دو جامعه پژوهش ارزیابی نشد و دو گروه تا حدود زیادی نزدیک به هم بودند. در شاخص پنجم (ایمنی کتابخانه در برابر سرقت و آسیبرسانی منابع) در چهار معیار، شاخص ششم (ایمنی کارکنان) در دو معیار و در شاخص هفتم (حفاظت در برابر آسیب های ناشی از عوامل فیزیکی و شیمیایی) در هفت معیار تفاوت معنیداری وجود داشت؛ به طوری که از جهت ایمنی در برابر سرقت و آسیب رسانی، ایمنی کارکنان، و حفاظت منابع در برابر آسیب های ناشی از دما، رطوبت، نور و... کتابخانه های شهرداری در شرایط بهتری ارزیابی شدند. در شاخص هفتم نیز در یک معیار تفاوت معنیداری وجود داشت که در کتابخانه های نهاد رعایت شده بود. در کل، کتابخانه های عمومی وابسته به نهاد و شهرداری از نظر رعایت شاخص های ایمنی در شرایط مناسبی قرار نداشتند.
اصالت/ارزش: ارزش این مقاله که رویکرد تطبیقی جدیدی در حوزه مسائل ایمنی کتابخانه های عمومی است، در بازنمون نقاط ضعف و قوت به منظور آگاهی برنامه ریزان و مسئولان و ارائه راهکارهایی برای بهبود شرایط ایمنی کتابخانه ها میباشد.
کلمات کلیدی: Safety, Public library, Protection, Iran Public Libraries Foundation (IPLF), Municipality Organization for Culture and Arts (MOCA), Comparative study, ایمنی, کتابخانه عمومی, حفاظت, نهاد کتابخانه های عمومی کشور, سازمان فرهنگی هنری شهرداری, بررسی تطبیقی.
صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1462545/