CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

اثر کاربرد لجن فاضلاب و بیوچار آن بر آب گریزی و پایداری ساختمان در دو خاک آهکی تحت کشت ذرت

عنوان مقاله: اثر کاربرد لجن فاضلاب و بیوچار آن بر آب گریزی و پایداری ساختمان در دو خاک آهکی تحت کشت ذرت
شناسه ملی مقاله: JR_STGC-13-1_002
منتشر شده در در سال 1401
مشخصات نویسندگان مقاله:

زهرا خان محمدی - ۱- Department of Soil Science, College of Agriculture, Isfahan University of Technology. ۲- Department of Soil and Water Research, Isfahan Agricultural Research, Education and Extension Organization.
مجید افیونی - Department of Soil Science, College of Agriculture, Isfahan University of Technology.
محمدرضا مصدقی - Department of Soil Science, College of Agriculture, Isfahan University of Technology.

خلاصه مقاله:
لجن فاضلاب آثار مثبتی بر ویژگی های شیمیایی و فیزیکی خاک دارد. تولید بیوچار از لجن فاضلاب، اغلب آثار مثبتی در خاک داشته و می تواند به مدیریت موثر آن به ویژه در رابطه با محیط زیست بیانجامد. هدف از انجام این پژوهش بررسی اثر لجن فاضلاب و بیوچار آن بر آب گریزی و پایداری ساختمان دو خاک آهکی با بافت های لوم رسی و لوم، تحت کشت ذرت بود. لجن فاضلاب (S) در مقادیر ۱۰، ۲۰ و ۴۰ تن در هکتار با خاک ها مخلوط شد و به ترتیب با نمادهای S۱، S۲ و S۳ بیان شد. میزان کاربرد بیوچار (B) ۷/۳،و۱۴/۵ و ۲۹ تن در هکتار در نظر گرفته شد و به ترتیب با نمادهای B۱،وB۲ و B۳ بیان شده است. در پایان دوره رشد ذرت، آب گریزی خاک به روش جذب پذیری ذاتی و درصد رس قابل پراکنش (WDC) اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که مقدار شاخص آب گریزی (RI)، جذب پذیری اتانول (SE) و زاویه تماس خاک-آب (β) در تیمارهای لجن فاضلاب و بیوچار به طور معنی داری بیش تر از شاهد بود. ولی WDC (شاخص ناپایداری ساختمان خاک) در تیمارهای لجن فاضلاب و بیوچار به طور معنی داری کم تر از شاهد بود. مقادیر RI و β در خاک لوم رسی به طور معنی داری بیش تر از خاک لوم به دست آمد. در هر دو تیمار آلی، افزایش مقدار کاربرد سبب افزایش مقدار RI شد. در خاک لوم رسی بیش ترین مقدار RI و SE در تیمار لجن فاضلاب و پس از آن در تیمار بیوچار دیده شد؛ درحالی که در خاک لوم مقدار RI روند بیوچار > لجن فاضلاب > شاهد را داشت. نتایج به دست آمده نشان داد کاربرد لجن فاضلاب و بیوچار آن سبب افزایش آب گریزی (زیر حد بحرانی) و افزایش پایداری ساختمان خاک می شود.

کلمات کلیدی:
Biochar, Sewage sludge, Water repellency index, Intrinsic sorptivity method, Ethanol sorptivity, Water sorptivity., لجن فاضلاب, بیوچار, شاخص آب گریزی, روش جذب پذیری ذاتی, جذب پذیری اتانول, جذب پذیری آب.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1470480/