CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کیفیت زندگی و بهزیستی روان شناختی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو

عنوان مقاله: اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کیفیت زندگی و بهزیستی روان شناختی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو
شناسه ملی مقاله: JR_JPMH-8-4_009
منتشر شده در در سال 1400
مشخصات نویسندگان مقاله:

عباس مولوی - Department of Health Psychology, Kish International Branch, Islamic Azad University, Kish Island, Iran.
حمید افشار زنجانی - Department of Psychiatry, School of Medicine and Psychosomatic Research Center, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran.
کبری حاجی علیزاده - Department of Psychology, Bandar Abbas Branch, Islamic Azad University, Bandar Abbas, Iran.

خلاصه مقاله:
هدف: تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کیفیت زندگی و بهزیستی روان­شناختی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو بود. روش: پژوهش حاضر از نوع طرح­های کاربردی و نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه کنترل  و پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری پژوهش، بیماران مبتلا به دیابت نوع دو جزیره کیش بود. نمونه پژوهش ۴۰ نفر از بیماران دیابتی نوع دو بود که با روش نمونه­گیری در دسترس انتخاب شدند و با شیوه تصادفی­سازی ساده در دو گروه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (۲۰=n) و گروه کنترل (۲۰=n) گماشته شدند. گروه ها پرسشنامه کیفیت زندگی و بهزیستی روان­شناختی را تکمیل کردند. گروه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد تحت آموزش قرار گرفت. از روش مانکوا و تحلیل واریانس با اندازه­گیری مکرر استفاده شد. تحلیل­های آماری با نرم افزار SPSS.۲۲ اجرا شد. نتایج: نشان داد که تحلیل واریانس برای عامل درون­گروهی (زمان) و عامل بین گروهی معنادار است. نتایج به آن معنی است که با در نظر گرفتن اثر گروه، اثر زمان نیز به تنهایی معنادار است. همچنین تعامل گروه و زمان نیز معنادار است (۷۹/۱۳۴=F، ۳۸/۱=df) که میزان تاثیر آن ۷۸ درصد است. نتایج بیان­گر آن است که تحلیل واریانس برای متغیر بهزیستی روان­شناختی برای عامل درون­گروهی (زمان) و بین گروهی و تعامل گروه و زمان نیز معنادار است. نتیجه گیری: می­توان نتیجه گرفت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کیفیت زندگی و بهزیستی روان­شناختی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو موثر بود.

کلمات کلیدی:
Acceptance and Commitment Therapy, Quality of Life, Psychological Well-Being, Type ۲ Diabetes., پذیرش و تعهد, کیفیت زندگی, بهزیستی روان شناختی, دیابت نوع دو

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1487279/