بررسی اثر اسانس گیاه دارویی Foeniculum vulgar Miller بر خصوصیات جوانه زنی بذر و رشد گیاهچه های دو علف هرز Malva sylvestris L. و Chenopodium album L.

Publish Year: 1401
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: Persian
View: 151

This Paper With 16 Page And PDF Format Ready To Download

  • Certificate
  • من نویسنده این مقاله هستم

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این Paper:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ECOPH-10-1_008

تاریخ نمایه سازی: 23 مرداد 1401

Abstract:

استفاده مداوم از علف­کش­ها باعث افزایش مقاومت علف­های هرز و همچنین کاهش کیفیت خاک و آب­های زیرزمینی شده است .در این تحقیق که با  هدف بررسی اثر اسانس رازیانه بر میزان جوانه­زنی و رشد گیاهچه­های علف­های هرز پنیرک و سلمه تره در شرایط آزمایشگاهی، به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سال ۱۳۹۹ در آزمایشگاه تحقیقاتی بنیاد تعاون شهرستان رودان استان هرمزگان اجرا شد، به ترتیب بذرهای گیاه رازیانه توسط دستگاه کلونجر و با روش تقطیر با آب اسانس­گیری و ترکیبات اسانس با استفاده از دستگاههای GC و GC-MS شناسایی گردید که بالاترین درصد اجزای تشکیل دهنده اسانس میوه، به ترتیب مربوط به ای- آنتول (۹۲/۶۶ درصد)، متیل کاویکول (۵۴/۱۴ درصد)، فنکون (۰۱/۷ درصد) و لیمونن (۸۴/۶ درصد) بود. بذر علف­های هرز پس از ضدعفونی با هیپوکلراید سدیم و سپس خشک شدن، تحت تاثیر غلظت های ۰ (آب مقطر)، ۲۰۰، ۴۰۰، ۶۰۰، ۸۰۰ و ۱۰۰۰ میکرولیتر بر لیتر اسانس رازیانه در شرایط مناسب نوری و دمای ۲۵ درجه سانتی گراد قرار داده شدند. نتایج نشان داد که اسانس رازیانه باعث کاهش درصد و سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه علف­های هرز پنیرک و سلمه­تره شد. با افزایش غلظت اسانس، درصد و سرعت جوانه زنی بذر آن ها نیز به طور معنی داری کاهش یافت. به طور کلی واکنش علف های هرز مورد بررسی به اسانس رازیانه متفاوت بود،  به نحوی که حساسیت پنیرک نسبت به سلمه­تره بیشتر بود و بیشترین اثر بازدارندگی اسانس بر روی جوانه زنی بذر پنیرک و سلمه­تره در غلظت ۱۰۰۰ میکرو لیتر در لیتر اسانس بود، به نحوی که در مورد پنیرک، جوانه زنی به طور کامل متوقف گردید. شاخص آللوپاتی در غلظت­ ۱۰۰۰ میکرو لیتر در لیتر اسانس رازیانه برای پنیرک و سلمه­تره به ترتیب برابر با ۱- و ۸۳/۰- بود. با توجه به نتایج مربوطه، کاربرد اسانس رازیانه به میزان ۱۰۰۰ میکرو لیتر در لیتر برای کنترل علف­های هرز پنیرک و سلمه­تره توصیه می­گردد.

Authors

سید امیرحمزه بهاری میمندی

دانشجوی دکتری، گروه کشاورزی، واحد فیروزآباد، دانشگاه آزاد اسلامی، فیروزآباد، ایران

امید علیزاده

دانشیار، گروه کشاورزی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران

شهرام شرف زاده

استادیار، گروه کشاورزی، واحد فیروزآباد، دانشگاه آزاد اسلامی، فیروزآباد، ایران

فرود بذرافشان

استادیار، گروه کشاورزی، واحد فیروزآباد، دانشگاه آزاد اسلامی، فیروزآباد، ایران

بهرام امیری

استادیار، گروه کشاورزی، واحد فیروزآباد، دانشگاه آزاد اسلامی، فیروزآباد، ایران

مراجع و منابع این Paper:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این Paper را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود Paper لینک شده اند :
  • Hazrati, H., Saharkhiz, M.J., Niakousari, M. and Moein, M. ۲۰۱۷. ...
  • Omezzine, F., Ladhari, A., Rinez, A. and Haouala, R. ۲۰۱۱. ...
  • Rather, M.A., Dar, B.A., Sofi, S.N., Bhat, B.A. and Qurishi, ...
  • Saharkhiz, M.J., Ashiri, F., Salehi, M.R., Ghaemaghami, J. and Mohammadi, ...
  • Saharkhiz, M.J., Smaeili, S. and Merikhi, M. ۲۰۱۰. Essential oil ...
  • Tandon, S. ۲۰۱۹. Degradation of fenoxaprop-p-ethyl and its metabolite in ...
  • Yarnia, M., Benam, M.K., Tabrizi, E.F.M., Nobari, N. and Ahmadzadeh, ...
  • نمایش کامل مراجع